Блог на Райфайзенбанк

Никол Георгиева започва работа в банката като служител в „Контактен център“ началото на 2019 г., докато е 1-ви курс в университета. След две години решава да се преориентира кариерно в рамките на банката и започва стаж в отдел „Човешки ресурси“, където вече 5 месеца работи активно по проекти за подбор на таланти в компанията. Повече за пътя на Никол в компанията и нейните съвети към бъдещите ни стажанти ще разберете от разказа ѝ.

Как започна всичко?

Първата ми среща с банката бе на кариерен форум в моя университет. Това, което отличи компанията от всички други на форума, бе вниманието, което отделиха на мен и на моя приятелка, за да разберем същината на предлаганата позиция. Райфайзенбанк бе една от малкото компании, които предлагаха постоянен трудов договор и отлична възможност за старт в кариерата. После преминах през целия процес по подбор с моята приятелка. Макар да кандидатствахме за една и съща роля, нямаше усещане за конкуренция, дори интервюиращите решиха да проведем интервюто заедно. Беше много приятен и открит разговор, без капка напрежение. И двете получихме обратна връзка в много кратки срокове и стартирахме нашия кариерен път в банката.

Моят по-разЛичен път в Райфайзенбанк

Най-предизвикателното нещо в началото бе да изградя работни навици, да се организирам по-ефективно и да общувам с много и непознати хора - въпреки че съм комуникативна личност, в началото това бе извън зоната ми на комфорт.

Менторската програма през първите 3 месеца е много полезна за всеки стартиращ специалист и отличава банката от другите работодатели. За щастие моят ментор и прекият ми ръководител ми отделяха много внимание и подкрепа, и ми вдъхваха увереност, че ще се справя успешно с всичко.  Намирах ежедневно съдействие и в лицето на останалите колеги от екипа, с голяма част от които станахме и приятели. Благодарение на работната среда за кратък период от време успях да развия и подобря организационните си умения, да намирам бързо решения на проблемите, и не на последно място, свободно и без притеснение да комуникирам с различни хора – клиенти, колеги, мениджъри.

Макар екипът и работата в „Контактния център“ да бяха страхотно начало, дойде момент,  в който реших, че е време за кариерна промяна. Моето желание беше да търся развитие в областта на човешките ресурси. Точно тогава попаднах на вътрешна обява за стажантска позиция в отдел „Човешки ресурси“. Исках да се докосна до материята и да реша дали това е моята бъдеща посока за развитие. И тук, както в „Контактния център“, още от първия ден се почувствах на мястото си.

Част от отговорностите ми са свързани с провеждането на интервюта с потенциални кандидати за работа. Останах впечатлена и от разнообразието от проекти, които се правят в посока Employer branding. Включвам се активно в работния процес и нерядко чувам колегите ми да казват: „Понякога забравям, че си стажант“. Това ме кара да се чувствам като пълноправен член на екипа.

Едно от най-привлекателните особености на стажа е възможността да общувам с много различни хора, което ми дава и голяма увереност в тази насока. Удовлетвореност ми носи и това, че моята роля е важна в процеса по подбор. Нещото, което ме зарежда ежедневно и ме кара да се чувствам добре, са хората, с които работя – всеки човек, до когото съм се докоснала в организацията, е подхождал с приятелско отношение, разбиране и уважение.

Какво е за теб Райфайзенбанк с 3 думи: Отговорност. Екипност. Мотивация.

Ако моето стажантско преживяване беше филм, бих го кръстила: „Стартът на моето голямо приключение“.

А сега накъде?

Една от основните ми цели бе чрез стажа да разбера дали сферата на човешките ресурси ще бъде част от моя кариерен път. Работата в отдел „Човешки ресурси“ затвърди моите планове и дори надхвърли очакванията ми. Заредена съм с още по-голяма мотивация и ентусиазъм за развитие. Скоро планирам да запиша магистратура в сферата.

Предай нататък

Стажът ми даде много – от това да мога да вземам решения бързо и адекватно до това да открия работна среда, където няма усещане за йерархия и наказване на грешките. Никога не съм била сама – дори в тази пандемична обстановка и хибриден режим на работа, винаги има към кого да се обърна. Радвам се, че попаднах в екип, в който откритото споделяне, ученето и развитието, както и постоянната подкрепа са основни ценности.

Три съвета към бъдещите стажанти:

  • Избери стаж, близък до твоите интереси, който да ти носи удовлетвореност!
  • Докато учиш, практикувай!
  • Бъди проактивен и любопитен!

Искаш ли и ти да обуеш жълтите кецове?

в Интервюта, Любопитно
Етикети: