Блог на Райфайзенбанк

Кристина Йорданова става част от екипа на Райфайзенбанк като стажант в отдел „Контрол на пазарен, ликвиден и операционен риск“ през лятото на 2019 г. По това време тя е 3-и курс в университета и след приключването на стажа ѝ започва работа в компанията на постоянна позиция в същия отдел. С нея разговаряме за това колко е полезен опита ѝ като стажант и как ѝ е помогнал да се развива в Райфайзенбанк. 

Как започна всичко?

Сетих се за Райфайзенбанк, защото те са известни със своята стажантска програма, проверих и още една банка, за която знам, че предлага такава възможност. Нещото, което ме привлече да избера Райфайзенбанк, беше името на компанията – международна и утвърдена банка – както и това, че позицията отговаряше на моето търсене.

Самият процес по подбор за стажантската позиция премина много бързо – интервю по скайп за запознаване и тест за аналитични умения. Получих обратна връзка в рамките на седмица – както и бяха обещали. И ето ме тук, от май 2021 г. съм постоянен служител в същия отдел!

Моят по-разЛичен път в Райфайзенбанк

Преди да стартирам в Райфайзенбанк аз, както и мои познати, имах стереотип, че да работиш в банка е много строго, корпоративно и скучно. Но когато дойдох тук и видях самата атмосфера и начина на работа, се убедих, че не е точно така, както съм си го представяла – попаднах в екип от млади хора, отворени, без разделение между шеф и служител.

 Това, което най-много ми допадна от стажа е, че беше разнообразен, динамичен и интересен откъм задачи и че нямаше строго разграничение между служителите на база опит. Едно от най-ценните неща беше, че имах ментор – различен от ръководителя, който ми помагаше през цялото време. Честно казано чувствах всички колеги като мои ментори - от тях научих много неща и получих голяма подкрепа. Като служител на постоянна позиция, вече имам много повече отговорности. Отново имам ментор, но имам повече свобода да извършвам сама дейностите си.

По същото време когато получих предложение за постоянна позиция в Райфайзенбанк, имах предложение и от друга банка. В крайна сметка осъзнах, че водещото е екипът и добрите взаимоотношения, които вече бях изградила с колегите си. Затова без колебание реших да продължа да се развивам  в Райфайзенбанк.

Нещо, което много ме печели всеки ден, е, че тук хората се интересуват от личността и чувствата на другите. Очаквах, че в такава голяма структура няма да се обръща внимание на това, но колегите, ръководителите, менторите всячески подкрепят останалите. В момента съм и ментор на новопостъпил стажант, което ми помага да изградя увереност и да осъзная, че знам повече, отколкото си давам сметка.

Какво е за теб Райфайзенбанк с 3 думи: Динамика. Подкрепа. Грижа.

А сега накъде?

Една от основните ми цели е да се развивам в кариерно отношение. Виждам как това се е случило с колегите около мен и аз също бих искала да имам  възможност да градя своята кариера в банката. Това, което ми помогна да стигна дотук са моята организираност, отговорността ми към работата и желанието да уча. Вече имам и план за развитие за следващата година, както и заложени обучения за този период.

Предай нататък

Райфайзенбанк е утвърдена и стабилна компания и бих насърчила всеки, който иска да се занимава с финанси, да се включи в стажантската програма на банката. Ако мога да опиша преживяването си в работата до момента, то ще е да работиш в банка, но все едно не работиш в банка. Има гъвкавост в начина, по който се случват нещата, в работния ден, в комуникацията помежду ни.

                Стажът ми даде много – от това да знам как се общува в корпоративния свят, до това как да се адаптираш към нови екипи. Повечето мои вече работещи познати ми казваха, че ще ми липсва времето в университета, но истината е, че ми е по-приятно и дори по-спокойно на работа.

Три съвета към бъдещите стажанти:

  • Бъдете упорити!
  • Бъдете отворени за нови предизвикателства!
  • Слушайте сърцето си, когато търсите нова работа!

 

 

в За банката, Интервюта, Любопитно
Етикети: