Блог на Райфайзенбанк

Нямате колебание, че искате да допринесете за решаването на социален, здравен, културен или екологичен проблем. Успели сте да заделите малка (или по-голяма) сума за дарение. Но се чудите къде ще сте най-полезниАко искате наистина да имате принос и да се чувствате добре от направения избор, вижте нашите съвети как да изберете своята лична кауза. 

Довери се на чувствата 

Чувствителни ли сте по темата за живота на самотните възрастни хора? Съчувствате ли на децата и жените в риск? Обичате ли природата и животните? Здравето ли е най-важно за вас? Послушайте какво ви казва сърцето и дарете за кауза, която ще помогне в сферата, в която изпитвате най-голяма съпричастност. Това ще ви направи най-удовлетворени.  

По значимост 

Друг подход, който може да изберете, за да направите удовлетворяващ избор за дарение, може да бъде по значимостта на проектите. Вие може да се вълнувате от много екологични теми, но в конкретния момент може помощта ви да е по-необходима в друга сфера. Така например през 2020 г. променихме за пръв и единствен път досега регламента на кампанията и тя подкрепи единствено болници в борбата с Covid-19. Там нуждата от подкрепа беше най-наложителна и най-важна за цялото общество. 

Мисли глобално, подкрепяй локално 

Може да направите своя избор на регионален принцип. Изберете да подкрепите кауза, която ще се реализира близо до града, в който живеете. Така ще сте по-полезни на местната общност. В тазгодишната кампания „Избери, за да помогнеш“ са включени проекти за цялата страна. 

Лична история 

Помислете дали вие или някой ваш близък няма лична история, в която е получил помощ от някоя институция, фондация или хора. Или може да ви е попаднала подобна история в медиите. Поинтересувайте се дали не може да подкрепите ежедневната дейност на хората, които помагат на болни, самотни възрастни или деца, жертви на насилие. 

Кауза, за която да разказваш 

Доброто трябва да се предава. Затова е важно подкрепата ти да отиде за кауза, за която с гордост ще може да споделяш, че си помогнал. Така ще може да „заразиш“ и други хора да се включат. 

Попитайте децата 

Може да направите дарителството семейна дейностДопитайте се до децата, те често са по-чувствителни от възрастните към определени проблеми и каузи. Освен това, от ранна възраст ще се научат да помагат като видят личния ви пример и така ще допринесете за възпитанието им. 

Организация, на която имате доверие 

Когато дарявате е важно да сте сигурни, че подкрепата ви ще бъде използвана по предназначение. Затова и много хора предпочитат да направят своя избор за дарение според това доколко имат доверие на организацията, която ще подкрепят. Критериите на „Избери, за да помогнеш“ например допускат до кампанията само авторитетни и прозрачни организации, които гарантират изпълнението на проектите. Може да се чувствате спокоен при дарение, защото банката ще проследи дейността и отчетността на проекта и те ще бъдат публикувани на izberi.rbb.bg – тук може да се запознаете с всички каузи и да дарите лесно само с банкова карта за избраната от вас.

в За банката, Корпоративна социална отговорност, Любопитно
Етикети: