Блог на Райфайзенбанк

Г-жо Дерменджиева, има ли статистика колко жени и деца са потърсили и получили помощ през последната една година? 

Домашното насилие е пандемия, която е факт много преди избухването на COVID-19 пандемиятаСлед началото на глобалната криза с вируса, ситуацията се влоши още повече и всички страни, включително и България, отбелязаха ескалация на домашното насилие. В България, за съжаление, липсва почти всякаква официална статистика по темата, но по данни на МВР се наблюдава увеличение на броя на сигналите за домашно насилие, регистрирани на Единния европейски номер за спешни повиквания (112). 

С колко се увеличиха случаите на домашно насилие по време на продължаващата втора година пандемия? 

За времето от 1 март 2020 г. до 13 март 2020 г. общо за страната са подадени 819 сигнала, а за периода от 13 март 2020 г., когато беше въведен първият локдаун, до 13 май 2020 г. общо за страната са подадени 4 875 сигнала. Това показва увеличение на постъпилите сигнали за домашно насилие 3 месеца след старта на пандемията с над хиляди 

Организациите, които поддържат Горещите линии за пострадали от домашно насилие съобщават, че от началото на пандемията сигналите са се увеличили с повече от 30%. Наблюдава се и увеличаване на издадените заповеди за защита. По данни отново на МВР, през 2020 г. се отчита и увеличение на броя на пострадали деца. Сравнителният анализ показва, че за 2019 г. пострадалите деца от домашно насилие са 658, а за периода от 1 януари 2020 г. до 30 ноември 2020 г. техният брой вече е 823. 

Най-новите данни на Софийска районна прокуратура отчетоха три пъти повече разследвания на случаи на домашно насилие в първите 6 месеца на 2021 г. в сравнение със същия период на предходната година. 

Колко от тези случаи са били с фатален край? 

Както казахме, в България не се води единна и официална статистика за жертвите на домашно насилие и тези престъпления остават под общ знаменател заедно с всички останали. По данни на Омбудсмана, базирани на проучвания, които неправителствени организации правят въз основа на медиен мониторинг и на данни от криминалните сводки на МВР, през 2020 г. 37 българки са били убити от своя съпруг, партньор, бивш партньор или близък роднина. Това означава, че горе-долу на всеки 2 седмици, една жена губи живота си, който й е отнет от неин близък в условията на домашно насилие. Това е шокиращо! И за пореден път доказва, че за много жени и деца техният дом не е сигурно място, и те живеят в постоянен страх, тормоз, насилие. Това е наистина много тревожно. Кампаниите, които ние от Български фонд за жените организираме вече няколко поредни години, целят да се говори за насилието и да окуражим пострадалите да търсят подкрепа, за да не се стига до почернени семейства и фатална статистика. 

Към кого да се обръщат пострадалите и получават ли реална закрила, защото една от причините за безгласното понасяне на насилието е страха от липса на институционална закрила? 

Много е важно, ако станете жертва на насилие, агресия и заплаха за живота и сигурността на вас и вашите близки, незабавно да потърсите помощ. Ако ситуацията е кризисна, обадете се на телефон 112. Разговорът ще бъде записан и след това ще послужи за доказателство за това, което се е случило, включително и в съда. Ако във връзката ви има токсични отношения - принуда, вербална и емоционална агресия, налагане на контрол, забрана за излизания и срещи с приятели и роднини, ограничаване на достъпа до финанси и икономическа зависимост, потърсете помощ на една от Горещите телефонни линии: 

  • 0800 18 676  безплатен номер за хора, пострадали от насилие на Асоциация Анимус 

  • 0800 11 977  денонощна телефонна линия за професионална помощ за пострадали от насилие 

С вас ще разговарят обучени и опитни психолози, които ще ви изслушат и ще ви помогнат да си изясните ситуацията, нейната спешност и да начертаете стъпки за спасение от насилието. Със сигурност няма да е лесно, защото много често пострадалите се чувстват притиснати от обстоятелствата - липса на самостоятелни доходи, деца, за които се грижат, липса на подкрепа от роднини и приятели, но запомнете: вашият живот и здраве, и сигурността на вашите деца са най-важни! Никой не заслужава да живее в дом с насилие. Насилието е престъпление. То се предава от поколение на поколение и ако срещу вас се упражнява насилие и децата стават свидетели, вероятността те също да станат жертви или насилници е значително по-голяма. 

Важно е нуждаещите се от закрила да знаят, че не са сами, че това се случва на много жени и че трябва да говорят и да търсят помощ. Има кой да им помогне, само трябва да направят първата стъпка и да потърсят подкрепа. Свържете се с Горещите телефони, поискайте съвет и помощ. Ако ситуацията е сериозна, можете да бъдете временно настанена в Кризисен център заедно с вашите деца, където ще получите помощ, закрила и психологическа подкрепа. Също така можете да потърсите помощ, включително и юридическа, в Консултативните центрове за лица, пострадали от насилие, където ще ви съдействат за намирането на адвокат, съдебен лекар и другите най-спешни стъпки за вашата закрила. Ключово е, ако вие или ваша близка, сте жертва на домашно насилие, да събирате доказателства за проблема – ако пострадате от физическо насилие, идете на лекар, пазете медицинското, документирайте заплахи, споделете с някого. 

Колко кризисни и консултативни центрове има в страната и успяват ли да помогнат на всички нуждаещи се? 

В България услугите за превенция и защита на жени, жертви на насилие, са изключително недостатъчни като брой, капацитет и са системно недофинансирани. Кризисните центрове, които предлагат временен приют, са едва 13 за цялата страна, заедно с консултативните са 17, въпреки че отново няма официална статистика и единен регистър за техния бройТова означава, че половината областни градове в България нямат подобна социална услуга. За двумилионна София центърът е само един – с осем места. През него преминават средно по 100 жени с децата си годишно, а държавата отпуска много малко средства за тяхната издръжка. 

В страната също така липсват достатъчно услуги за психо-социална и правна подкрепа на жените, жертви на насилие. Това прави излизането им от тази тежка ситуация още по-трудно. Обществените нагласи и патриархалните разбирания, все още карат много жени да остават във връзки с тежко физическо, психическо, сексуално или друго насилие и без усещането, че ще бъдат разбрани, подкрепени и подпомогнати по пътя им за емоционално стабилизиране, реинтеграция и икономическа и социална независимост. Много често жените споделят като фактор за оставането в насилническа връзка и децата

Какви трудности срещат в своята дейност служителите в центровете? 

През септември 2021 г. направихме проучване сред организациите, които управляват кризисни и консултативни центрове, за да разберем какви са техните нужди и проблеми и на базата на това да организираме фондонабираща кампания, за да се опитаме максимално да ги подпомогнем. Всички организации, които се включиха в допитването, коментираха, че им липсват средства за достойно заплащане на труда на техните ключови експерти  психолози и юристи, чрез които фактически помагат на жертвите. Също така имат нужда от финансова помощ, за да осигурят адвокати, които да защитават пострадалите от домашно насилие в съда; средства за подкрепа на жените и децата в първите месеци след като напуснат Кризисния център (пари за квартира, такси за детска градина, режийни, най-насъщни нужди, вноски за здравно осигуряване); центровете се нуждаят и от средства за PCR и антигенни тестове за проверка на здравния статус преди настаняване на нови потребители, дезинфектанти за повърхности, маски, предпазни облекла, допълнителни продукти за хигиенаразходи за медицински изследвания; за учебни пособия за децата, настанени в центровете и занимателни игри за свободното им време. За служителите мотивация носи успешната история на всяка жена, която е успяла да се спаси от насилието и да отвори нова страница в живота си. Благодарността в очите на жените и децата. 

Как хората могат да подпомогнат дейността на Български фонд за жените или да бъдат полезни на жени и деца жертва на насилие? 

Можете да подкрепите нашата кауза, като дарите средства  независимо от размера им. Всяка помощ е безценна, защото капка по капка, ще съберем заедно повече средства, така че да подпомогнем всички кризисни центрове в страната. Можете да видите повече за кампанията ни и да подкрепите усилията ни с дарение на проект „Солидарност в действие“, който е част от „Избери, за да помогнеш“ – ТУК. 

Подобни фондонабиращи кампании наистина помагат. С подобна кампания миналата година при избухването на пандемията успяхме да наберем средства, с които бяха директно подкрепени 499 жени и деца, пострадали от домашно насилие, които получиха психологическа, юридическа и хуманитарна помощ. 

Благодарим на Райфайзенбанк, че тази година ни подкрепя като включи нашата кауза в своята инициатива Избери, за да помогнеш”. Така се надяваме да достигнем до още повече хора и да намерим по-широка подкрепа, за да можем тази година да подкрепим още повече жени и деца в трудна ситуация. 

Освен с финансови средства, можете да дарите и ваучери за храна, които ще достигнат директно до нуждаещите се. Също има необходимост от даряване на таблети и лаптопи, които ще бъдат използвани от децата, настанени заедно с майките си в кризисните центрове, за да могат да провеждат дистанционно обучение. Станете част от инициативата, дарете, подкрепете и помогнете на стотици жени и деца да направят първата стъпка към независим живот без насилие!  

Има ли индикации, по които можем да познаем, че някой е жертва на домашно насилие и как можем да помогнем в такива случаи, в които жертвите се страхуват да потърсят помощ? 

Първият знак, че в една връзка има насилие, е желанието на партньора да осъществява контрол - над живота, средствата, контактите, решенията, свободната воля. Силната ревност, агресията, доминиращото поведение, заплахите, емоционалният и вербален тормоз, преследването - всичко това са знаци за токсична връзка. Обикновено те прерастват и във физическо и сексуално насилие, което не спира, а напротив - става все по-тежко и все по-често с времето. Понякога насилникът се извинява, обещава, че няма да се повтори, подарява цветя, но запомнете - насилието се връща винаги и единственият начин да се спасите от него е като прекратите насилническата връзка и вземете живота си в свои ръце.  

Подробни материали и ресурси по темата за първите знаци на токсична връзка можете да намерите на страницата на Български фонд за жените “Заблуди в любовта” -  https://loveerrors.bg/ и във едноименните Фейсбук и Инстаграм страници. 

Призивът ни към всеки един от нас е  ако станете свидетел/ка на домашно насилие - над ваш близък, роднина, приятел, съсед или случайно на улицата  не подминавайте, не си казвайте това са си техни семейни неща, не е моя работя, защото свадата може да завърши фатално. Да не забравяме  домашното насилие е обществен проблем, а не личен. И всеки от нас трябва да показва непримиримост и да сигнализира на 112, ако стане свидетел. Само така можем да прекъснем цикъла на насилието и агресията. Само така можем да живеем в по-здраво общество, което не толерира и не замита под килима домашното насилие. 

За да заявите активна позиция срещу насилието над жени и деца, подкрепете проекта „Солидарност в действие“ на Българския фонд за жените ТУК. 

в За банката, Интервюта, Корпоративна социална отговорност
Етикети: