Блог на Райфайзенбанк

В Райфайзенбанк вярваме, че всяко следващо поколение може да бъде по-добро от предишното. Но за да се случи това, всеки в обществото трябва да положи усилия и да помогне на младите с каквото може и от каквото разбира. Ние разбираме от финанси и затова говорим за парите и новите технологии открито, честно и разбираемо за хора от всякаква възраст. С инициативата „Часът на банката“ вече пета поредна учебна година помагаме на хиляди български ученици да подобрят финансовите си познания, а отскоро си партнираме с най-добрите в извънкласното обучение – Ucha.se. С техния екип създадохме интересно и достъпно съдържание както за най-малките и тийнейджърите, така и за родителите, които се чудят откъде да започнат важния разговор за финансите с децата си. Надяваме се, че ще сме ви от полза. Ето какво според нас трябва да знаеш за парите, ако си ученик: 

Как да спечеля пари?  

Парите се печелят с честен труд. Това е първото и най-важното правило. Твоите умения ще бъдат оценявани от бъдещите ти работодатели или клиенти, ако решиш да станеш предприемач. Развивай се, ставай все по-добър в това, което правиш и успехът няма да закъснее. Ние работим с хиляди успели хора и сме убедени, че в живота това е най-правилният път. Съветваме те да тръгнеш по него. А засега харчи разумно и безопасно парите, които получаваш от родителите си и винаги спестявай по малко за нещо любимо, което искаш да си купиш. Е, може да си от редките късметлии, които намират пари на улицата, но не разчитай на това. И все пак, ако ти се случи или  просто спестиш малко пари от закуски или покрай празниците – виж как да ги съхраняваш и да ги управляваш по най-удобния за теб начин чрез съвременните продукти, които банките предлагат ТУК. 

Какво може да работя, докато съм ученик? 

Сигурно една от „драмите“ ти, докато си все още ученик, е, че парите, които получаваш от родителите си, не ти достигат за някаква любима дейност като кино или за някоя специална дреха, или технологична джаджа... „Ние не сме ти банка“ – ще чуеш вероятно от вашите и ще са прави. Как да разполагаш с повече джобни? Ами, като започнеш работа! Преди обаче да се впуснеш в това приключение, задължение и отговорност, е добре да знаеш няколко неща. Не трябва да извършваш тежък физически труд. Работата не трябва да пречи на ученето ти. И нещо много важно – не ходи на своя глава по обяви, а говори с вашите, те ще ти помогнат да избереш най-подходящата и безопасна за теб работа, като разбира се прочетете и какво пише в Кодекса на труда. Съветваме те да залягаш над уроците – те са твоята дългосрочна инвестиция. Но ако все пак си решил да припечелиш малко пари – виж няколко съвета и насоки как да използваш модерните банковите продукти в този процес в краткото видео ТУК 

Как да избера банка? 

Получил си първата си стипендия. Или първата награда от конкурс. Или си поработил през ваканцията и вече си горд притежател на първата си заплата. А помисли ли преди това как да ги получиш? Или къде да ги съхраняваш, ако вече са ти ги платили в кеш. Живеем в ерата на дигиталните технологии, така че няма какво да го мислиш – открий си банкова сметка. Но в коя от всички банки? Какви са най-важните услуги, които трябва да получиш? За какво да внимаваш? Ако си в подобна ситуация и вече си задаваш тези въпроси – виж нашите съвети във видеото ТУК. 

Как мога да пазарувам, когато не нося пари в брой? 

Случвало ли ти се е да се наредиш на касата на киното или в магазинчето срещу училището и да осъзнаеш, че си забравил парите си вкъщи. В портфейла е и дебитната ти карта, в която са налични последните две стипендии. Но не може да ги ползваш сега. А можеше, ако имаше дигитален портфейл. Какво представлява той и защо е почти невъзможно да го забравиш някъде – виж във видеото ТУК. 

Какво трябва да знам за онлайн пазаруването? 

Да пазаруваш онлайн има много удобства – можеш да сравняваш цените на различни магазини, без да се налага да ги обикаляш, можеш да си поръчваш и неща от други градове или дори чужбина. Но онлайн пазаруването има и недостатъци, за които трябва да внимаваш. Например, ще ти се наложи да заплатиш доставка по куриер, което ще оскъпи стоката. Понякога, ако си купил дрехи или обувки, те може да не ти станат и ще се наложи да ги върнеш, да платиш допълнително за куриер и т.н. Най-важно обаче, ако си решил да пазаруваш онлайн, е да внимаваш да не станеш жертва на измама и банките предлагат съвременни продукти с висока защита, които да ти помогнат в това отношение. Какво бихме те посъветвали – виж във видеото ТУК. 

 

в За банката, Любопитно
Етикети: