Блог на Райфайзенбанк

Той е създател и двигател на инициативата за засаждане на близо милион и половина нови дървета в България, определен е за „будител на годината“ в конкурса на БНТ и БНР, баща е на три деца, успешен предприемач. Иска хората да го познават най-вече като добър човек и да се вдъхновяват от нещата, които прави. Да опишем Никола Рахнев, създател на Гората.бг, няма да ни стигнат стотици редове, затова решихме да ви срещнем с него в нашия блог и той самият да разкаже от първо лице за себе си, за дейността си, с която го познават в цялата страна, както и за новото партньорство с Райфайзенбанк в рамките на инициативата „Твоят зелен отпечатък“, с която заедно ще помогнем за засаждането на още хиляди дръвчета в цяла България.

Откъде черпите енергията, с която вършите мащабната си дейност и какво ви мотивира? 

Вярвам и виждам смисъл във всичко, което правя. Затова влагам цялото си сърце и душа, енергията си, старая се да направя всичко по най-добрия възможен начин, дори и наглед малките неща. 

Много често е трудно, когато ставам в 5 ч., за да отида някъде да вадим дръвчета, когато опаковаме хиляди пратки, цели камиони, понякога цяла нощ. Когато не смогвам в основната ми работа и отделно в Гората.бг, когато чисто физическата умора след десетки поредни дни взема връх, но в тези моменти на трудност идва истинската сила. 

Когато вярваме в това, което правим, когато имаме страст за него, винаги можем да се справим с моментните трудности и да продължим, а не да се откажем. А радостта от успехите и от постигнатите резултати са стъпалата, които ме издигат на все по-високи нива на мотивация и сила, дават ми повече енергия да продължавам още по-решително напред. 

Щастлив съм, че съм избрал работа, която бих работил и без пари, която харесвам и обичам, отделно от нея имам най-вдъхновяващата и смислена кауза - Гората.бг. Благодарен съм, че успявам да се справям и с двете, повече от успешно! Искам от сърце да благодаря на всички, над 100 000 души, които направиха моята мечта за Гората.бг и 1 милион дървета възможна! 

В края на 2020 г. достигнахте целта от един милион посадени дръвчета, но не спирате. Каква е следващата ви цел? 

Следващата ни цел е 3 милиона нови дървета за България, засадени с доброволци и стотици хиляди хора в цялата страна, с поне 150 общини и стотици горски стопанства. Това ще се случи до 2025 година, надявам се да успеем и по-рано. 

Успоредно с това имаме и много други цели. Да направим колкото можем повече добро в много области на живота. Да помогнем за опазването на българските гори и природа, като вдъхновим стотици хиляди хора за действие, като защитим определени територии, като дадем подкрепа на добрите професионалисти да реформират начините, по които се управлява и пази българската природа. Като предизвикаме статуквото и модела с промени и иновации в полза на природата и хората. И още много  

Какви видове ще бъдат дръвчетата, засадени в кампанията „Твоят зелен отпечатък“, съвместно с Райфайзенбанк и в кои райони на страната ще растат те? 

В тази кампания ще работим в цяла България, защото клиентите на банката са от цялата страна. А и защото хората от всяка част на България заслужават да живеят в един по-зелен, по-красив, по-чист, по-добър свят. Такъв, който изграждаме заедно. Дърветата ще бъдат от десетки видове, част от които величествени дъбове, ароматни липи, свещени явори, медоносни акации, вечнозелени борове, смърчове, ще има плодни дръвчета – ябълки, череши, сливи, праскови, с които освен хората, ще подпомогнем и дивите животни, както и пчелите. 

Всъщност, засаждането на дървета е ваша кауза, с която сте известен в обществото. А как минава един ваш ден в работа и вкъщи? 

Ставам рано, отивам в офиса, пия чай целогодишно и работя J. Всеки ден, по много, в това число събота и неделя, всяка събота и неделя. Приблизително 14-16 часа всеки ден, седем дни в седмицата. Понякога е само на компютър и телефон, понякога е комбинирано с излизания и срещи, най-хубавите дни има и засаждания, разсадници, пътувания, нещо различно.  

Вкъщи опитвам поне един час да присъствам напълно с децата, често комбинирам всичко, което мога, за да успявам с времето – децата ми помагат с нещо за Гората.бг или основната ми работа, или са с мен по събития. Слушам аудиокниги или водя разговори докато шофирам, гледам образователни видеа, докато се къпя или си мия зъбите, докато чакам за нещо, работя докато пътувам и т.н.  

Времето е най-ценния ни ресурс, старая се да го използвам наистина ефективно. Повечето пъти се справям с всичко, което е наистина важно в срок, като работя в огромни мащаби и обеми. 

Какво е за вас успехът – как го измервате и как вярвате, че може да се постигне? 

Успехът е прогресивна реализация на достоен идеал. Успехът може да бъде постигнат от всеки, който има ясни цели, действа, за да ги постигне, има решителността да го направи, желанието и постоянства. И да, понякога може да е трудно, предизвикателно, но всичко е трудно преди да стане лесно. 

Можем да измерим успеха само след като определим какво е за нас успех. Защото за една отдадена майка, за един отдаден учител  да възпиташ добро дете е успех и измерителите ще са едни, за един предприемач да изгради успешна компания е успех и измерителите ще са други. Успехът се измерва през целите, които са поставени и през тяхната реализация.  

За Гората.бг имах цел да засадим 1 милион дървета и преди година успяхме, сега имаме нова цел за 3 милиона дървета и след няколко години ще успеем. За бизнеса си имам цели, които са финансови и съм щастлив, че успявам в тях. В личен аспект имам съвсем различни цели и дефиниции за успех, като там също успявам, според моите си, достойни идеали. 

Всеки следва да има своите цели. Ясни, позитивни, измерими, значими, мотивиращи. Да ги преследва и да постига успех чрез тяхната реализация. Щом аз мога да успея, значи всеки може, в мен няма нищо специално. Лично за мен успехът е и безкрайна реализация на пълния ни потенциал, да направим най-доброто, на което сме способни. За себе си вярвам, че всичко по-малко е пропиляване на потенциал. Той не е точка, той е безкрайно пътуване с нови цели и постижения. 

в Интервюта, Корпоративна социална отговорност
Етикети: