Блог на Райфайзенбанк

Над 25 проекта, развити до Proof of concept. Повече от 10 дългосрочни партньорства, чиито иновации и в момента се ползват от хиляди клиенти. Това е само част от сухата статистика на Elevator Lab – глобалната финтех партньорска програма на Райфайзен Банк Интернешънъл, която се провежда от 2017 г. насам на редица пазари в Централна и Източна Европа, включително в България. Инициативата беше първата крачка към установяването на партньорски отношение с финтех и стартъп екосистеми от цял свят. Четири години по-късно Elevator Lab е най-голямата финтех мрежа в ЦИЕ, финтех атласът, който РБИ издава, предоставя богата база данни и детайлен анализ на развитието на местните екосистеми, а компаниите, които търсят директна подкрепа за разрастване, могат да разчитат на Elevator Ventures и Digital BasketЕто как реално помагаме и как да се възползвате от нашата протегната ръка за партньорство.

Новото издание на Elevator Lab чука на вратата 

През септември Elevator Lab ще отвори врати за всички финтех и стартъп компании, които развиват решения в сферите Дигитално привличане на клиенти и Повишаване на финансовата грамотност.  

Това е отлична възможност за развитие. Победителят ще получи гарантирано развитие на иновацията до ProofofConcept (PoC) в Райфайзенбанк (България) и възможност за бъдеща интеграция на решението в глобалната мрежа от финансови институции на групата РБИ, включваща 13 пазара и над 17.7 млн. клиенти.Участието в  ElevatorLabдава възможност за развитие на проекти с помощта на опитни ментори, достъп до реални бизнес казуси и обратна връзка от представители на дигиталните отдели на РБИ и Райфайзенбанк (България). В програмата могат да кандидатстват финтех компании от цял свят, което пък ще даде на българските представители възможност за съревнование на световно ниво. 

Досега общо 53 родни стартъп и финтех компании взеха участие в програмата, а сред  българските победители и финалисти през последните три години бяха утвърдените вече стартъп и финтех компании като EvrotrustLogSentinelPhosRiskLabsScale Focus, ReloyaltyPhyre и много други. С някои от тях работим успешно и в момента

Финансиране за разрастване 

Групата на Райфайзен Банк Интернъшънъл подкрепя бизнес развитието на стартъпи и финтех компании от цял свят и с други свои инициативи. Целта е заедно да развиваме бъдещето на банковия бизнес и да отговаряме на клиентските очаквания. 

През 2018 г. беше създаден Elevator Ventures – дружество с инвестиционен капитал от 25 милиона евро. Чрез него банката инвестира директно в иновативни проекти на финтех компании от региона на ЦИЕ. Elevator Ventures допринася за бъдещото стратегическо развитие по отношение на внедряването на иновации, чрез директни инвестиции във финтех стартъпи.

Дигитална кошница  облекчен кредит за развитие 

През настоящата година РБИ представи една от най-големите в Европа финансови програми за развитие на дигитални компании. Онлайн компании, които вече са преминали през ранната стартираща фаза, ще бъдат подкрепени с общо 100 млн. евро.  

Така наречената „дигитална кошница“ на РБИ предлага неусложнени и бързи корпоративни кредити за развитие. За основателите и собствениците на бързоразвиващи се онлайн компании финансирането чрез кредит е много привлекателно, в сравнение с допълнителен капитал, за който те трябва да се разделят с акции на компанията.   

„Самият аз преживях това като основател на развиваща се компания“, обясни Йорг Бартушек, който сега ръководи Дигиталния отдел на РБИ и разработва „Дигиталната кошница“. „Колкото по-ценни стават акциите на компанията, които все още притежавате като основател, толкова по-склонни сте да плащате лихва за финансиране, вместо да се разделяте с акции“. Какво още казва по темата Йорг Бартушек, може да прочетете в материала на The Recursive. 

 

Това са само част от инициативите, с които установихме успешни финтех партньорства на редица пазари и само началото на много внедрени иновации за още по-добро клиентско преживяване. 

 

в За банката, Любопитно
Етикети: Elevatorlab