Блог на Райфайзенбанк

Споделя Здравка Будинова за създаването на дизайна на картите на Райфайзенбанк

За своите 30 години Здравка Будинова има зад гърба си богат опит и редица отличия в изобразителното изкуство и графичния дизайн. Завършила е Националната художествена академия и магистратура в Istituto Europeo di Design, Мадрид. Нейни творби вдъхват настроение и цвят на много корици на книги, книжарници и галерии, детски дрехи, а вече и банкови карти. Какво разказва за работата по новият дизайн на картите ни разберете от интервюто.

Кога и как разбра, че искаш да се занимаваш с изкуство?
Oт 3-годишна възраст бях силно повлияна от наивните рисунки на животинки и плодове на баба ми. Винаги съм гледала с огромен интерес анимациите на Дисни и книжки с илюстрации на италиански художници. От малка спортувах професионално, защото съм в семейство на спортисти и винаги редом до спорта е било рисуването. Докато не дойде момента, в който трябваше да избирам и да се съсредоточа само върху едно. Тогава избрах изкуството и прекъснах спортната си кариера, която продължи до 17-годишна възраст. От тогава разбрах и усетих, че рисуването е моето признание и бъдещ път на развитие и успехи.

Какво те вдъхновява и от къде черпиш идеи за работата си? Как подхранваш креативността си?
Като всеки артист и аз се вдъхновявам от работата на световно известни артисти, от колеги, от изкуството като цяло във всичките му форми- музика, театър, филми, книги. От всичко, което ни заобикаля, като природата, цветовете ѝ, формите ѝ, също така и от хората. Най-голям принос на вдъхновение и креативност за мен са пътуванията. Да обикалям далечни континенти и държави, да се срещам с техните обитатели, традиции, култури, природни феномени и емоции. След всяко едно незабравимо пътуване, дали в България или извън, се изпълвам с много знания, идеи и вълнения, които искам веднага да запечатам върху лист хартия или дигитално на таблет и компютър. Много често по време на самото пътуване, скицирам лица на хора, места, сгради, неща, които са ме впечатлили по свое му, а след това ги завършвам в илюстрации. Понякога правя и изложби, вдъхновени от тези пътувания.

Какво си помисли, когато ти звъннахме с предложение да работим заедно?
След като проведохме няколко разговора, започнах да се питам дали наистина ми се случва на мен и започнах много да се вълнувам, започнах да си представя как вече рисувам и най-вече как ще изглеждат моите илюстрации върху вашите карти. Казах си "Това е най-страхотният проект, който съм имала до сега и в същото време най-предизвикателният и сериозен".

Как се вдъхнови за създаването на всяка от картите? Имаш ли си любима?
От първият миг имах чувството, че сме си прочели взаимно мислите. Каквото аз си представях, това вие ми казвахте и накрая това и направихме. Всичко вървеше толкова леко и приятно, че в един момент си помислих, че аз сама съм си задала тази задача и теми. Някакси се уцелихме право в десятката като желания и идеи и съответно нещата станаха с лекота, свежест и много приятни емоции. Във всяка една карта съм изявила себе си и за това нямам любима. Всяка една ме свързва или със спомен от детството, или с любимо място, или с любими обекти на рисуване. На мен като клиент би ми било много трудно да избера една карта, за това ще си открия три сметки с всяка една от трите карти и ще ги използвам по предназначение.

Как би описала стила си и какво изразява той?
Според близки, познати и колеги, стилът ми е наивистичен, свеж и забавен. Според мен всеки артист пряко или не изразява себе си. Така и аз гледам да разкрия същността си на зрителя чрез илюстрациите ми, които изразяват фриволност, лекота, откровеност, неподравеност, позитивни емоции, простота във форми и образи. Иска ми се да не затруднявам допълнително зрителя в този така забързан и напрегнат начин на живот, а да му отнема вниманието за миг поне, да види нещо леко, свежо и цветно, да се усмихне и да си припомни някой мил момент от неговото детство или да си припомни някоя мечта.
Смятам, че изкуството те отвежда в различни светове и пространства и силно се надявам моите илюстрации да карат наблюдателя да не спира да мечтае и да преоткрива себе си, именно това е нещото, върху което аз лично се старая.

Клиентите на Райфайзенбанк ще получават автоматично своите нови или преиздадени карти с уникалния авторски дизайн на Zdravolina. 

 

в Интервюта, Любопитно
Етикети: дизайн, карти, на