Блог на Райфайзенбанк

Да закусиш и да изпиеш сутрешното кафе, да работиш, да обядваш или да се разведриш през обедната почивка, да довършиш работния ден и да разпуснеш след него, да приготвиш вечерята… Преди година всички тези дейности бяха част от динамичното ни ежедневие и се развиваха на различни локации в хода на деня. За много хора обаче те вече се случват единствено в рамките на тяхното жилище. През последната година на социална изолация домът стана много повече от лично и семейно пространство. Той се превърна и в постоянен офис, и в място за прекарване на свободното време, поради рестрикциите. А за родителите и в детска градина или класна стая… 

Всичко това преобърна представата ни за дома. Много хора предприеха генерални или частични ремонти с пренареждане на стаите, за да могат са си обособят различни кътчета за работа, домашни дейности и отмора. Психолози и специалисти в сферата на човешките ресурси съветват точно това – в рамките на жилището да намерим начин за разграничаване на работните от домашните задължения и развлеченията. Оказа се трудна задача. Вие успяхте ли да я постигнете или все още сте в процес на търсене на баланса? 

Преосмислянето на дома през последната година логично доведе до раздвижване на пазара на имоти. Анализ на Райфайзенбанк и BulgarianProperties сочи, че в резултат на мерките за изолация, търсенето се насочи както към нови апартаменти в областните центрове, така и към по-малко популярни до този момент места като селата около големите градове, край морето и в планински райони. Какво по-хубаво от това в обедната почивка или след края на работния ден да се погрижиш за растенията в двора или да се разходиш по горска пътека, или морския бряг… Интересно е също така, че българите вече обръщат поглед и към по-малките градове, където животът е по-спокоен. 

Ниските банкови лихви по ипотечни кредити стимулират процеса по придобиване на собствен имот или смяна с по-просторно жилище и на по-добра локация. Освен това банките са все по-гъвкави с различни персонални предложениясъвети и съдействие, които значително улесняват всяка стъпка от процеса по закупуване на мечтания дом. 

Поради това все по-млади хора се възползват от изгодните условия за жилищен кредит през кризисната 2020 г., сочи анализът на Райфайзенбанк. Средната възраст на теглещите ипотечен кредит вече е 37 годиниПрофилът на клиентите е разнообразенпрофесиите им също са в широк спектър – ИТ специалисти, инженери, икономисти, хора със свободни професии и заети в сферите на здравеопазването, образованието, търговията и производството. 

Ако и вие мечтаете за нов по-хубав дом, не отлагайте първата стъпка – да се информирате и да поговорите за възможностите със специалист на Райфайзенбанк. Оттам нататък процесът, а и животът, става по-лесен и хубав. 

в За банката
Етикети: