Блог на Райфайзенбанк

Тази година определено ще бъде запомнена. И докато за пандемията, глобалното затваряне и социалната изолация можем да говорим с часове, сега ни се иска да се фокусираме с малко повече позитивизъм върху другите промени, през които преминахме. Бихме казали, че голяма част от тях дойдоха по-бързо от очакваното, но както се оказа - точно навреме. Вижте защо мислим така. 

 

Какво се промени. 

 

Работата ни вече не е изцяло зависима от офиса – онова място, където се случва „всичко“ и ако не сме там, значи нещо не е наред. 2020-а ни доказа, че можем да работим дистанционно и всичко да си е съвсем наред. Новото нормално със сигурност дълготрайно промени разбирането ни за работата и какво е от решаващо значение, за да я вършим. 

 

Банкирането и ползването на финансови услуги вече не са същите. Ако преди си взимахме обедната почивка, за да отидем до банков офис и да открием сметка, да направим превод или да внесем пари, сега предпочитаме да го направим дистанционно. Защото всичко може да стане онлайн от всяка точка. Да, трябваше да свикнем с новите приложения и процеси, но вече банкирането е под върха на пръстите ни с помощта на телефона или лаптопа. А процесите в дигитална среда бяха многократно улеснени и сега са по-интуитивни от всякога. Онлайн откриването на сметка ни спестява не само време и пари, но и по-малко контакти с хора и пътуване до банков офис. Неслучайно отчетохме, че цели шест пъти се е увеличил броят на хората, открили сметка по електронен път през 2020 година спрямо предишната, като почти всички са го направили през телефона си. Ако сме клиенти на банката, целият процес се случва онлайн, а скоро след финализирането можем да използваме сметката. С готовата сметка под ръка правим бързи и сигурни преводи в страната или зад граница, възползваме се от онлайн и мобилно банкиране и въобще разполагаме с цялата банка в телефона си. Удобно, нали? 

 

Пазаруването се пренесе (почти) изцяло онлайн, а банковата ни карта е най-големият съюзник в това. Тази Коледа определено може да бъде обявена за една от най-дигиталните, като покупките на подаръци и украса стават дори по-организирано и рационално в онлайн среда. Така винаги можем да си вземем точно онези wi-fi слушалки, които са изчерпани във физическите магазини или онази любима червена рокля точно в нашия размер. Онлайн много по-лесно следим колко и за какво харчим и същевременно събираме точки по програмата за лоялност, които обменяме за реални средства. Друго предимство е, че спестяваме време и директно се разделяме с дългото чакане на опашки в претъпканите магазини – време, което пълноценно да посветим в нещо далеч по-приятно и безопасно в момента. А с новата функционалност в RaiMobile за анализ на разходите постоянно следим движенията по сметката ни и да знаем за какво точно сме похарчили онези 70 лв.  

 

Забавленията също се промениха. През 2020-а осъзнахме без колко неща можем и колко повече можем да имаме само с малко желание – разходка сред природата, преоткриване на ново хоби, ценно време с близките. Домът ни също изпълни значението си и ни показа колко по-уютен може да бъде, когато сме заедно и се грижим за него. Сега имаме повече време да освежим онази стая, която все чака някой да я пребоядиса и да сменим дивана, за да се превърне в любимо кътче, където да се прибираме отново и отново. 

 

Тази година пренареди приоритетите ни и вярваме, че това има и положителна страна. За да можем да оценяваме повече важните неща около нас и да приемаме промените, които ни носят голямо удобство и ни спестяват време – време за нас и тези, които обичаме. Нямаме търпение да приложим всичко научено през 2021-ва, а вие?  

в Любопитно, Продукти