Блог на Райфайзенбанк

Споделя Екатерина Кулаксъзова, Scrum Master, ниво 3 в Райфайзанбанк, за рубриката ни, посветена на дигиталната ни адаптивна трансформация.

Дигиталната и адаптивна трансформация ни помага да развиваме нови продукти гъвкаво, прозрачно и ефективно. Agile методите допринасят за бързата и продуктивна работа, като позволяват изграждането на нов тип клиентски ориентирани екипи, в които се поощрява обмяната на опит, знания и умения. Как прилагаме тези методи в ежедневната ни работа ще разберете от един от нашите Scrum мастъри – Екатерина.

Как методологията промени работата на екипите?

Да бъдеш част от самоорганизиращ се и самоуправляващ се екип е огромно удоволствие. Методологията позволява на хората в екипа да са максимално иновативни и креативни, както и да усещат удовлетворението от работата си посредством видимите бързи резултати, които постигат. Когато рамо до рамо работят колеги с коренно различен професионален опит и експертиза, те се допълват и несъмнено съумяват да преминат през ежедневните предизвикателства по-ефективно. Продуктите, които ние разработваме, имат една основна цел - да доставят на клиентите ни ползи и отлично преживяване. Всеки член на Agile екипите припознава себе си като допринасящ за доволните клиенти на банката.

Как споделяте информация и разпределяте задачите по между си? Кой носи отговорност за работата и крайния резултат?

Добрата комуникация е в основата на добре свършената работа и в нашите екипи също ѝ поставяме акцент. Редица срещи и „Scrum церемонии“ спомагат за реализирането на дадена идея от момента на възникване до достигането ѝ при крайния клиент. Колаборацията между членовете на екипа, споделеното работно пространство и тъй наречения „цялостен подход“ прави разпределението на задачи прозрачно, ефективно и не на последно място гъвкаво. Отговорността за работата и крайния резултат се носи от целия екип, който споделя една визия и мисия за продукта и неговия успех.

Какви други agile медотологии прилагате в работния процес?

В ежедневната работа практикуваме Scrum и Kanban, в някои екипи бих казала дори ScrumBan. Вярваме, че „agile” светът предоставя богата гама от инструменти и практики като всеки екип може да заимства подходящата техника, за да бъде по-успешен. Ако влезем в конкретиката, Kanban изцяло допълва Scrum в частта непредвидени спрямо планирани задачи. Какъвто и подход да бъде избран за практикуване, най-важно е екипът да усеща ползите и предимствата от него. Agile ни дава възможност да бъдем бързи, иновативни и да отделяме нужното внимание на нашите клиенти, които са в основата на успеха.

Повече за особеностите на дигиталната ни и адаптивна трансформация четете в следващите интервюта по темата.

в Интервюта, Любопитно