Блог на Райфайзенбанк

Мобилното банкиране, като всички услуги, достъпни на мобилните ни телефони, е все по-предпочитан начин за управление на личните ни финанси. Всичко се случва без да нарушаваме ежедневния си ритъм и не губим ценно време - какво по-хубаво от това?

Колкото по-достъпно става мобилното банкиране обаче, толкова повече трябва да се замисляме за сигурността си, за да не се окажем жертва на недоброжелатели.

Представяме ви няколко съвета, които да имате предвид, когато използвате мобилно устройство, за да банкирате.

1. Защитете мобилното си устройство

Мобилното ви устройство е вход към почти всичко за вас - имейл, банкови сметки, контакти, снимки, документи и т.н. Затова е важно да е максимално защитено. Изберете сигурен ПИН и използвайте пръстови отпечатъци, за да го отключвате. Това ще спре голяма част от хакерите, които искат да достъпят устройството ви. Ако не прилагате тези основни мерки за безопасност, сте изложени на риск, ако мобилния ви телефон е откраднат или загубен.

2. Сваляйте приложения и файлове само от достоверни източници

Колко често виждате пълния URL адрес на сайтовете, които посещавате през мобилния ви? Ако отговорът е отрицателен, бъдете особено бдителни при изтеглянето на файлове и сърфиране в интернет. Ако сваляте мобилно приложение на банка, се уверете, че е от реалния ѝ сайт, Google Play или Apple App store, където се намира официалната версия на приложението. Бъдете нащрек, когато изтегляте файлове от непроверени източници и URL адреси с подозрителни разширения. Злонамереният URL може визуално да изглежда много близък до този на банката например: https://0nline.rbb.bg/ и е напълно е възможно да се заразите, като просто посетите зловреден уебсайт. Целта на хакерите е да ви пренасочат към друг адрес, чрез който да придобият вашите лични данни като потребителско име и парола за банкирането (фишинг (phishing) атаки), да компрометират сесията ви (session hijack), да инсталират зловреден софтуер на мобилното ви устройство (“Malware”) или да намерят слабости в операционната система на устройството, която да използват за други цели ("Exploit Kits").

3. Активирайте системите за защита на мобилния ви телефон

Повечето съвременни мобилни устройства имат вградени функции за защита на данните на телефона ви. Някои програми могат да посочат местоположението на телефона ви, ако той бъде откраднат и да заключат данните ви. Така можете да си гарантирате повече сигурност, в случай че мобилното ви устройство попадне в неподходящи ръце.

4. Не използвайте публични Wi-Fi мрежи

Може да ви се струва много добра възможност да проверите баланса по сметка си, докато се намирате на място с безплатен публичен Wi-Fi, но ако връзката не е защитена, други потребители могат да имат достъп до това какво преглеждате на екрана на телефона си и какво изпращате. Новите хакерски софтуери правят засичането на нечия браузинг сесия повече от лесно, което води до кражба на лични данни, файлове, контакти, снимки и въобще всичко, което се намира на мобилното ви устройство.

5. Влизайте в мобилното си банкиране с биометрични данни, лицево разпознаване и/или ПИН

Сигурността е на първо място, особено когато банкирате. Затова се убедете, че използвате всички мерки за сигурност, които приложението ви позволява. Мобилното банкиране на Райфайзенбанк ви позволява да влизате в приложението с биометрични данни или ПИН без да се налага да изписвате потребителско име и парола всеки път. Приложението изисква данни за достъп при всяко влизане. Затова не е нужно да се притеснявате за средствата си, ако телефонът ви попадне в чужди ръце. Услугата за сигурни плащания в интернет (3-D secure) ви гарантира допълнителна сигурност при пазаруване онлайн. Чрез RaiMobile можете да изпратите заявка за блокиране на карта, в случай че тя е изгубена, открадната или желаете временно да я блокирате по други причини.

6. Поддържайте устройството си актуализирано

Винаги инсталирайте ъпдейтите на телефона си, изпратени от производителя. При почти всяко ново обновяване на oперационната ви система (Android или iOS) производителят предвижда обновяване на контролите за сигурност в устройството.

в За банката, Любопитно, Продукти