Блог на Райфайзенбанк

Радослав Георгиев е част от предприемаческата среда у нас и е създател на академията по програмиране HackBulgaria и софтуерната компания HackSoft. Двете компании се раждат от желанието му да създаде нещо, което действа с неговия ритъм и следва собственото му разбиране за преподаване и създаване на софтуер. Радослав разказва как се превръща от студент с идеи в активен представител на предприемаческата среда в България и как е реализирал бизнес начинанията си. Ако и вие имате идея или сте част от стартъп, с който сте готови да реализирате иновативно финтех решение, може да кандидатствате в Elevator Bootcamp до 21-ви юни тук: elevator-lab.at/bg/.

Как би описал това да бъдеш предприемач и как стана част от предприемаческата среда в България?

Tрудно ми е да опиша какво е да си „предприемач“, защото никога не съм се стремял към това. Правя нещата, които са ми интересни и влагам огромно количество енергия в тях, но ако трябва да го опиша, бих казал, че е „човек за всичко“. Предприемачът обикновено работи с ограничени ресурси и трябва да попълва множество позиции, макар и да не е „квалифициран“ за тях. Станах част от предприемаческата среда в България благодарение на клуба по предприемачество „Start It Smart“, който съществуваше във Факултета по математика и информатика към СУ. Харесаха ми хората, енергията им и дейността. Това ме накара да се присъединя към тях.

Какви са предизвикателствата и възможностите да бъдеш предприемач в България?

Предизвикателства са много и най-често са свързани с нагласата на хората. Усещането ми е, че в България мислим много песимистично, действаме предпазливо и не гледаме достатъчно в перспектива. Всички страдаме от това. Трудно е да намериш ентусиазирани хора за работа (даже не трябва да са квалифицирани, защото хората се учат). От друга страна възможностите тук също са много. Чисто икономически да управляваш бизнес от България е сравнително по-евтино от това да го правиш от други големи европейски столици. В Европа сме и пътуването е лесно. Лично за себе си мога да кажа, че в България ми харесва по чисто нерационални причини и искам тук да развивам бизнесите, които създавам.

Има ли разлика между предприемачите в България и тези в чужбина?

Да, има две основни различия между предприемачите у нас и тези в чужбина. Различаваме се в начина на мислене и в достъпа до пазари, като второто е производно на първото. Много често сами се ограничаваме във възможностите, които имаме и можем да работим повече над това.

Как стигна до решението да създадеш собствен бизнес?

Това винаги е било пример, даден от моите родители, а и предпочитам нещата да зависят от мен, от колкото от някой друг.

Как се роди HackBulgaria / HackSoft, къде е компанията сега и къде би искал да бъде?

Идеята за академията по програмирае HackBulgaria се роди много лесно. Искахме да правим курсове по наш начин и това не беше възможно в университетска среда или в други академии. За това взехме решение да започнем наша собствена академия. В последствие се оказа, че ни харесва. Редом с курсовете започнахме да пишем софтуера, който да използваме за провеждането на самите курсове. Оказа се, че и това много ни харесва. И така се роди HackSoft. Като цяло правим нещата, които са наша страст – преподаване и създаване на софтуер. Правим и двете неща на високо ниво. HackBulgaria се фокусира само върху курсовете, които искаме да се преподават. HackSoft разполага с екип от 16 човека към момента, като се развиваме активно с наемането на нови хора и привличането на нови клиенти. И двете компании са точно там, където искаме да бъдат. Самият екип расте заедно с компаниите и това е така от самото начало. Причината е, че сме се учили на всичко сами. Нямаме инвестиция или външен капитал, така че растежът ни е изцяло органичен и това към момента ни устройва.

Какъв е съветът, който би искал да чуеш преди 5 години?

Бих си дал 3 ключови съвета: храни се по-добре, започни да тренираш, Keep on doing what you‘re doing. Това е правилният път.

в Интервюта, Любопитно
Етикети: Elevatorlab, интервю