Блог на Райфайзенбанк

Или защо иновациите, създадени вътре в компанията, са решаващи за бъдещето ѝ

Джон Спенс казва в подкаста за предприемачи Paper Napkin Wisdom: „за да бъдете успешни в бъдеще, иновациите в компанията трябва да са повече от тези, които идват извън нея“. Звучи разумно, но как да се случи това на практика?

Дайте свобода на хората си

Ако хората в екипа ви се чувстват постоянно контролирани, те ще започнат да действат като роботи. Ако и вие смятате, че именно хората са най-важната част от една организация, то е важно да им осигурите свободата и спокойствието да правят избор за решенията, които ги касаят пряко и с които могат да променят работната си среда и бизнес процесите в компанията. Членовете на организацията трябва да се чувстват свободни да взимат важни решения. Това не само ще им даде самочувствие, но и ще им помогне да се справят по-добре сами в критични ситуации.

Позволете им да поемат рискове

Доверието е най-доброто нещо, с което да наградите служителите си. Възнаграждението и повишението също са важни, но няма по-добра мотивация от това да знаят, че компанията застава зад служителите си. За да изградите доверие, позволете на екипа ви да взема решения и да допринася повече за процеса на работа, така те ще са по-склонни да ви се доверяват. Покажете им, че сте отворени да ги чуете и им дайте шанс да реализират идеите си, дори да не сте 100% убедени в успеха им.

Превърнете ги в лидери

Днес много организации залагат на отворените дискусии при взимането на решения и разбирателството между ръководителя на дадена организация и служителите ѝ. Когато позициите и йерархията бъдат забравени, всеки служител на компанията става отговорен за развитието на даден проект. Това създава чувството на независимост у служителите, което е изключително важно и им дава възможност да участват в изграждането на средата, в която работят Така ще бъдат много по-ефективни и мотивирани не само да се развиват персонално, но и да развиват бизнеса на компанията.

В Райфайзенбанк прилагаме тези принципи, за да превърнем всеки свой служител в лидер с предприемаческата програма за служители на Групата Райфайзен – Innovation Garden. Целта ѝ е да стимулира предприемаческия дух сред служителите, като им предоставя свобода и ресурси за развиване на техните иновативни идеи до нови продукти, услуги, процеси и бизнес модели. По този начин всеки от екипа участва в бъдещото развитие на банката. Инициативата се провежда за втора поредна година, като през 2018 г. тя генерира огромен интерес сред служителите от всички банки в Групата. Бяха представени общо 765 идеи, 18 от които български. Две предложения от България попаднаха в топ 20 на идеите от цял свят, а техните създатели представиха своите проекти пред членовете на Innovation Board на Райфайзен Банк Интернешънъл по време на т.нар. Innovation Jam във Виена през юни 2018 г. Българско присъствие имаше и в международните екипи, които развиваха идеите, работейки по стартъп модел.

През 2019 г. темата на регионалното предизвикателство в Innovation Garden е „Да отидем отвъд стандартните банкови операции“, като от служителите на Райфайзенбанк ще се изисква предприемачески начин на мислене, за да стигнат до работещо бизнес решение. До средата на май 2019 г. те ще кандидатстват със своите иновативни идеи и за участие в уъркшопа Innovation Hack, който ще се проведе в София и/или за Innovation Jam във Виена. Така потенциално ще могат да станат част от стартъп екипите в Innovation Garden, които ще се развиват иновативните идеи до прототипи.

Следете блога ни, за да разберете кои ще са българските финалисти в рамките на Innovation Garden.

 

в За банката, Любопитно