Блог на Райфайзенбанк

Има ли нещо по-стоплящо от слънчевата светлина, по-лъчезарно от детската усмивка и по-благородно от протегната за подкрепа ръка? Всичко това откриваме в проекта „Усмивка под дъгата“ на Детска градина „Слънчице“, гр. Мездра, който е част от дарителската ни кампания „Избери, за да помогнеш“. Той планира изграждане на специализиран кът за развиване на емоционални компетентности на деца в неравностойно положение със сензорни, говорни, специални и други проблеми… или по-точно казано на „нашите талантливи и смели герои“, както ги описва директорът Атанаска Христова. Разговаряме с нея за протегнатата ръка към малките герои, за взаимното рисуване на мечти и за усмивките, в които е събран целият свят.

Защо създаването на стая „Усмивка под дъгата“ е важна за децата?

Стаята „Усмивка под дъгата“ е мястото, където ще можем да окажем подкрепа на децата, които се нуждаят от нея. Там те ще могат да изразят себе си чрез игра, ще имат възможност да покажат на своите родители как общуват и по този начин да добият нужната самоувереност да изразят емоциите си, такива каквито са и да развият качествата, които са им необходими в общуването с връстници и възрастни.

Защо тези деца са толкова специални за вас?

Всяко дете е специално и има право да е щастливо, а нашата мисия като учители и най-вече хора е да върнем усмивката и радостта им. Тук може би не бива да реагираме спонтанно, защото те са деца, които се нуждаят от малко повече подкрепа и увереност. Говорим за деца със сензорни, езикови и говорни нарушения, деца в риск и в неравностойно положение. Деца, които срещат трудност да общуват и които се нуждаят от малко разбиране и много топлина.

От какви по-специални грижи се нуждаят тези деца?

Те се нуждаят от място, където да могат да овладеят емоциите си. Място, където да насочат приливите на енергия към положителен спектър на действие. Имат нужда от допълнителни стимули за овладяване на дефицитите при добиване на компетентност в дадено образователно направление. В стаята „Усмивка под дъгата“ ще има обособени места, където децата да насочат тази своя енергия в правилната посока чрез спорт, арт ателие, да изразят себе си на фона на релаксираща музика, занимания с кинетичен пясък и антистрес топки, както и комплекс от упражнения за намаляване на агресията и овладяване на конфликта, модулна система „Градината на сетивата“ за развиване на сензорни усещания при децата, много дидактични игри и най-вече разбиране, спокойствие и обич.

На какво учите децата и на какво те учат вас?

Учим ги на толерантност, щедрост и доброта, както и да вярват в чудеса, да общуват по между си, защото в днешното време на виртуални приятелства, нормалното човешкото  общуване е най-трудната задача. Децата ни учат на щастие, справедливост, честност и истинност и преди всичко на много обич.

Какво от детския характер трябва да запазят възрастните?

Живеем в забързан свят, лишен от емоции. Много често забравяме детето в нас, а то е там и само трябва да го повикаме. Децата са най-чистите същества, които винаги реагират от сърце и винаги ни показват какво харесват или не. Нека и ние запазим детската искреност, емоционалност и доброта. Да запазим магията, да вярваме повече в нея, да дадем път на чувствата си, да ги изразяваме и раздаваме с пълни шепи на околните.

 

в Интервюта, Корпоративна социална отговорност, Любопитно