Блог на Райфайзенбанк

Разказва доц. д-р Марио Милков, представител на Медицински Университет Варна и председател на Българското дружество по ОСА - участник в тазгодишното издание на „Избери, за да помогнеш“ с проекта „Остани буден на пътя“

Смъртните случаи на пътя са тема, която засяга всеки от нас, но все още ни е трудно да се преборим с причините. Оказва се, че много често фаталните пътни катастрофи са следствие на заболяването сънна апнея, което води до състояние на „дремливост“ при шофьорите.

Острата сънна апнея е напълно лечимо заболяване, но за да се диагностицира, е необходимо извършването на профилактичен скрининг. В България все още няма закон, който да задължава водачите на МПС да преминават този тип преглед. Българското дружество по обструктивна сънна апнея и хъркане – Варна обаче иска да промени това. Техният проект „Остани буден на пътя“ е част от тазгодишното издание на дарителската програма „Избери, за да помогнеш“, като целта му е да популяризира значимостта на заболяването и извърши безплатни профилактични прегледи в градовете Варна, Велико Търново, Шумен и Сливен (около 1000 активни водача на МПС). Провеждането на скрининга ще бъде поетапно през месец март със съдействието на филиалите на МУ-Варна, ДАИ и съответните общини. Защо е важно диагностицирането на заболяването и до какви усложнения може да доведе разказва доц. д-р Марио Милков, представител на Медицински Университет Варна и председател на Българското дружество по ОСА.

Какво е сънна апнея на обикновен език?

Сънната апнея е заболяване, което води до дихателни нарушения по време на сън. Характеризира се с многократно повтарящи се паузи в дишането поради колапс на горните дихателни пътища. Паузите са с продължителност до 10 секунди и са с честота от около 5 в рамките на час. Сънната апнея е системно заболяване с прогресиращ ход и социално значими последствия.

Как да различим усещането за умора от сънната апнея?

При пациенти с обструктивна сънна апнея умората обикновено настъпва сутрин към 10-11 часа. Те губят желание и мотивация за работа. В по-тежките случаи заспиват на светофар, докато шофират или на бюрото си в офиса. Налице са също отпадналост и главоболие през деня – симптоми, които много хора бъркат с обикновена умора. Други симптоми, които се наблюдават, са силно и смущаващо околните хъркане, дихателни паузи, неспокоен сън, обилно потене, често уриниране, сухота в устата, дрезгав глас. Добре е да знаем, че затлъстяването и природо-несъобразният начин на живот и хранене са в основата на отключване на болестта.

Колко души са засегнати от заболяването?

В България заболяването засяга 20-30% от възрастното население. В много от случаите те не се хранят правилно и допускат наднормено тегло. Практиката ни показва, че сънната апнея се среща и при млади хора, които нямат съпътстващи болести.

Защо е важно да не подценяваме заболяването?

Обструктивна сънна апнея засяга определени професионални групи. Това е заболяване от световен мащаб и е свързано с безопасността на всеки от нас. Преди година Медицински Университет Варна и Българското дружество по ОСА и хъркане започнаха инициатива, в рамките на която всички водачи на МПС от градски транспорт във Варна бяха раздадени справочници, анкетите бяха обработени и рисковите шофьори бяха изследвани. Изключително важно е заболяването да бъде диагностицирано и лекувано, защото влошава качеството на живот на болните и води до редица усложнения: хипертония, сърдечна недостатъчност, коронарна болест, инфаркт, ритъмни нарушения, захарен диабет тип 2 и други.

в Интервюта, Корпоративна социална отговорност