Блог на Райфайзенбанк

Студентството е онзи преломен период, по време на който научаваме едни от най-важните уроци в живота. Тогава разбираме, че бъдещето ни зависи от самите нас и изборите ни. Научаваме, че трябва да се борим за това, което искаме и сами да отстояваме позициите си. Осъзнаваме колко отговорно е да сме независими. Едно от първите предизвикателства, пред които се изправяме, е управлението на финансите ни. По време на следването разбираме, че финансовата дисциплина е изключително важна и търсим начини да я подобрим. Предлагаме ви няколко съвета, които да ви помогнат в управлението на финансите ви.

Определете приоритетите си

Всеки студент има различни приоритети, но е решаващо да изведете най-важните за  вас в зависимост от финансовите им измерения. Студентската ви такса, разходите за учебни материали, наем, сметки и храна трябва да са с приоритет. Тази група от разходи е основната, за която трябва да имате налични средства всеки месец. След това може да помислите кои са другите неща, за които отделяте пари. Така ще ви е по-лесно да начертаете приоритетите си за следващата година и ако ви се налагат скъпи покупки, да ги планирате правилно във времето.

Изгответе месечен бюджет

След като определите приоритетите си, е добре да изготвите месечен бюджет, който да даде конкретно измерение на разходите ви. Подготвянето му е лесно като детска игра – просто запишете всички разходи, които правите всеки месец. Не е нужно списъкът ви да е прекалено детайлен, важното е да имате ясна представа колко и за какво харчите. Трудната част е да се придържате към тази рамка ежемесечно и ако се налага, да ограничите разходите си.

Спестявайте, макар и малко

Когато сте наясно какви са месечните ви разходи, лесно може да прецените дали и от какво да спестите пари. Тази стъпка е важна, защото тя ще ви предпази от спешната нужда да търсите източник на средства при непредвидени ситуации. А в други случаи, ще разполагате със средства, ако решите да инвестирате по-голяма сума.

Доходоносно хоби

Ако имате хобита, които искате да продължите да развивате по време на следването, помислете дали може да допълвате бюджета си с тяхна помощ. Дори и да не сте развили хобито си, замислете се дали точно сега не е удачният момент да го направите. Независимо дали снимате, имате данни за модел, танцувате, пеете, свирите, рисувате или сте добри в дизайна, помислете коя е вашата страст и как може да я усъвършенствате, така че да ви носи допълнителни доходи.

 

По време на студентството Райфайзенбанк може да ви помогне със специалната си Сметка за студенти. Тя дава възможност за по-модерно и изгодно банкиране на студенти до 26 години. Как услугата на Райфайзенбанк ще ви помогне да оптимизирате разходите си?

Сметка за студенти се предлага с безконтактна дебитна карта, която позволява теглене без такса от над 600 банкомати на Райфайзенбанк в цялата страна. Безплатни са още откриването на разплащателната сметка, поддръжката й, при извършване на минимум 2 транзакции месечно с дебитната карта, както и SMS известията за постъпления по сметката. Нареждането на преводи в лева през Райфайзен Онлайн също е безплатно, независимо към коя банка е сметката на получателя. Наред с всичко това, електронното банкиране позволява лесно проследяване на приходите и разходите за конкретен период от време, благодарение на което студентите имат възможност да планират по-добре средствата си.

В допълнение към възможността за оптимизиране на разходите за банково обслужване чрез „Сметка за студенти“, Райфайзенбанк предлага и студентски кредит. Той е с фиксирана лихва за целия срок от 6.5% без такси, комисиони или други разходи по отпускане, управление и предсрочно погасяване. Гратисният период за целия срок на обучението е без плащания по главница и лихва за този срок, а погасяването е до 10 години след изтичането му. Така ще получите спокойствие по време на следването си, за да може да се фокусирате върху най-важната му част – обучението.

в За банката, Продукти, Промоции