Блог на Райфайзенбанк

Evrotrust е победител в ElevatorLab България 2018 – регионалното предизвикателство в рамките на най-големия финтех акселератор в Централна и Източна Европа, създаден от Райфайзен Банк Интернешънъл. Компанията спечели с проект за биометрично оторизиране на трети страни пред банката в конкуренция с иновативни идеи на още четири финалиста - Log Sentinel, Risk Labs, Scale Focus и My Cloud Quant. Победителят получава парична награда в размер на 5000 евро, както и право за участие директно за полуфинала на глобалната програма, където ще се конкурира с финтех проекти от цял свят. Ако се нареди сред отличените в Elevator Lab 2018, иновацията на Evrotrust може да стане достъпна за над 16.6 млн. клиенти на Групата Райфайзен. Разговаряме с Олга Недялкова, мениджър бизнес развитие и Константин Безуханов, изпълнителен директор на Evrotrust, за проекта на компанията, участието им в програмата Elevator Lab и перспективите, които се откриват пред екипа им.

Спечелихте в конкуренция с още четири стартъпа, избрани за финалисти в българското предизвикателство на Elevator Lab. Разкажете повече за проекта, с който впечатлихте журито.

Константин: Като доставчик на удостоверителни услуги, Evrotrust се стреми да помага в общуването между банката и клиентите, като подкрепя най-ценното в тези взаимоотношения – доверието, сигурността, бързината. Ние работим върху решения, които скъсяват времето за обслужване на клиентите, повишават сигурността на информацията и гарантират, че клиентът е човекът, за когото се представя. За целта създадохме решението ProxyRegister – електронен регистър на овластяванията. Благодарение на него клиент А може да упълномощи клиент Б отдалечено, с помощта на биометрична автентикация и да постави ограничения на действията на упълномощеното лице откъм време, услуги и суми. Пълномощното може да се прекрати с едно натискане на бутон в приложението. Банката ще разполага с унифицирана картотека на всички пълномощни, в която на секундата ще се отразяват промените, предприети от клиентите.

Олга: Системата е лесна за употреба и дава прозрачност на информацията за всички участници в процеса. Решението се базира на blockchain технология и на distributed ledger и спазва последните криптографски практики и строги юридически рамки.

Представете с няколко думи екипа, който работи върху проекта.

Константин: По проекта работи екип от специалисти в различни области като право, информационна сигурност, криптография, системна администрация, обслужване на клиенти, както и front end дивелъпъри. Всички ние имаме опит в разработването на подобни проекти – някои в собствени стартъпи, други – в технологичния и финансовия сектор.

Олга: Синергията и доверието в екипа е на много високо ниво. Учим се един от друг постоянно, вярваме в общите цели и това ни дава енергия да надграждаме проектите със силен дух и голям ентусиазъм. Не е ли това най-важното?

Как оценявате участието си в ElevatorLabБългария – с какво ви бяха полезни срещите с членове на журито, експерти от банката, другите участници?

Олга: Вдъхновихме се за участие в Elevator Lab от една среща със сръбския екип на банката по време на West Balkans Forum в Македония. Още от запознаването ни с програмата бяхме впечатлени от начина, по който беше структуриран въпросникът и как се наблягаше върху всеки един аспект от дейността на компанията. Благодарни сме на целия екип на Elevator Lab за своевременната комуникация и съдействие, както и за подготовката и провеждането на менторската среща, по време на която получихме ценни насоки. Също така чухме въпроси, които ни помогнаха да наблегнем на важни аспекти от проекта, с който кандидатстваме.

Константин: Срещата с екипа на Elevator Lab ни даде възможност да валидираме до известна степен идеята си и да видим, че вървим в правилната посока.

Какви възможности разкрива пред Evrotrust победата в българското предизвикателство на  Elevator Lab?

Константин: Райфайзен е водеща банкова институция, развиваща дигиталните услуги, а ние сме RegTech компания, с екип от експерти в областта на правото и технологиите. Обединявайки силите си можем да направим реални промени, които да се приложат на практика. Насоките на менторския екип на Elevator Lab България бяха много полезни, затова очакваме с нетърпение срещите с колегите на групово ниво, за да можем да доразвием идеята си и да я представим като готов продукт на българския и международния пазар.

Защо търсите партньорство?

Олга: В нашата компания имаме едно вярване: „Никой не е по-силен от екипа си“. Бизнесът се прави с хора, идеите също се реализират с хора. А когато хората, с които имаш възможност да превърнеш проекта си в реалност, познават клиентите, към които е насочен проекта ти толкова добре, колкото менторите на Elevator Lab, партньорството е неизбежно. Вярваме, че заедно имаме шанса да превърнем нашата добра идея в работеща и носеща стойност на цялата група.

Какво бихте посъветвали стартъпите, които се колебаят дали да търсят подобно сътрудничество и да участват в акселераторски програми?

Олга: Бих цитирала Антоан дьо Сент-Екзюпери, който казва „Цел без план е просто желание“ (бел. ред.: “A goal without a plan is just a wish”). Съветваме стартъпите първо да си набележат цел, после да направят план и тогава да потърсят екип от експерти, на които имат доверие и от които искат да се учат.

Константин: Не е страшно човек да не знае нещо, страшно е когато не знае, но се преструва на знаещ. Акселераторските програми като Elevator Lab са от възможностите, които не бива да се изпускат!

в За банката, Любопитно, Награди
Етикети:

Препоръчваме още