Блог на Райфайзенбанк

Клиниката по психиатрия към Александровска болница вече разполага с цветна градина, която ще спомага за възстановяването на пациентите и по-пълноценното им връщане в социална среда. Проектът, насочен към хората с психични заболявания, се реализира в партньорство със сдружение „Цветен Ден“ и със средства по дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“. Каузата бе подкрепена от общо 20 служители на банката, като дарената сума, заедно с външно постъпилите средства, е над 2550 лв.

В психиатричните отделения  в Александровската болница се оказва помощ на засегнатите от афективни разстройства и шизофрения – заболявания от социална значимост и с относително голяма честота сред населението. През 2017 г. за лечение в Клиниката са преминали над 800 души с горе посочените диагнози. Тежките и продължителни психични заболявания често водят до социално отхвърляне и липса на социална подкрепа.

За да направи престоя на пациентите в Клиниката по психиатрия по-лек и ползотворен, от сдружение „Цветен Ден“ решават да създадат цветно пространство – градина, в която днес екипът на клиниката, заедно с пациентите и с доброволци – служители на банката, засадиха цветя, билки и храсти. Включването на хората с психични заболявания в подобен тип дейности поставят акцент върху здравата част на личността и дават допълнителен шанс за по-пълноценно възстановяване и успешно връщане в социална среда.

Предстои 10-тото, юбилейно издание на кампанията „Избери, за да помогнеш“, в която до момента са финансирани 233 проекта, с над 2.7 млн.лв. Райфайзенбанк и нейните служители ще продължат да подкрепят най-нуждаещите се социални групи в обществотокакто с лични средства, така и с доброволен труд.

 

в Корпоративна социална отговорност, Любопитно

Препоръчваме още