Блог на Райфайзенбанк

Директорът бизнес развитие на Viber за Централна и Източна Европа и страните от ОНД Атанас Райков е част от експертното жури на българското предизвикателство в рамките на Elevator Lab – най-големият корпоративен финтех акселератор в Централна и Източна Европа. Програмата е създадена от Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) и има за цел да открие най-добрите стартъп компании в областта на финансите, за да изгради дългосрочно сътрудничество с тях. През тази година Elevator Lab включва предизвикателства на локално ниво, включително в България – това дава по-голяма възможност на българските финтех стартъпи да достигнат до финалната фаза на международната надпревара. Разговаряме с Атанас Райков за иновациите, партньорството между утвърдените и прохождащите компании и ползите от участието в стартъп акселераторски програми.

Г-н Райков, как гледате на сътрудничеството между големите утвърдени компании и стартъпите, които създават иновативни продукти в съответния сектор?
Това е отлична възможност и за двете страни. Опитът от много държави по света сочи, че именно такъв тип сътрудничества поддържат конкурентоспособността на утвърдените играчи, като в същото време развиват предприемаческата еко-система, чрез изграждане на по-преки пътища за развиване на стартъпите. Вярвам, че в България има много поле за действие в тази насока – пазарът не е много голям, но пък е достатъчно развит за тестване на иновативни решения с относително малък разход на ресурси, преди да се вземе решение за по-сериозно развиване на проекта.

Какви могат да бъдат ползите за стартиращите компании от подобно партньорство?Перспективата, която РБИ предоставя на младите бизнеси с програмата Elevator Lab, може да бъде безценна. Те могат да получат и много възможности и да създадат контакти, които да възникнат впоследствие.

Защо младите предприемачи трябва да участват в акселераторски програми?
Това е най-бързият и лесен начин да получат опит и знание, трупани в продължение на години работа и много тестове от менторите и експертите, които те биха срещнали по време на програмата.

Представете Elevator Lab в едно изречение.
Уникална за българския пазар възможност за придобиване на опит и потенциално бързо израстване чрез сътрудничество с една от най-големите и уважавани банкови групи в региона.

Какво, според Вас, трябва да притежават проектите на българските стартъп компании, за да са конкурентни на глобална сцена, подобна на Elevator Lab?Задължителните съставки са винаги едни и същи – на първо място, много силен и сплотен екип, но също глобален и задълбочен поглед върху областта, която искат да променят, реалистичен и добре конструиран план за действие… И, разбира се, много упоритост

Продължете изречението: Иновацията е…
Да намериш решение на съществуващ проблем, което е по-добро от всички до сега.


 

Elevator Lab е най-големият корпоративен финтех акселератор в Централна и Източна Европа. Той е създаден от Райфайзен Банк Интернешънъл и има за цел да открие най-добрите стартъп компании в областта на финансите, и да изгради дългосрочно сътрудничество между тях и банките в Групата Райфайзен. Първото издание на програмата Elevator Lab се проведе между юни 2017 и февруари 2018 г., като премина изключително успешно.

В новия сезон програмата се разраства и вече включва предизвикателства на локално ниво, в страните, в които оперира Райфайзенбанк. Това дава възможност на повече стартъп компании да се включат в надпреварата Elevator Lab 2018. Може би тази година победителят ще е от България?

Включете се в Elevator Lab Challenge в България още сега!

Elevator Lab
в Интервюта, Любопитно

Препоръчваме още