Блог на Райфайзенбанк

Изпълнителният директор на Майкрософт Балкани Калин Димчев е част от експертното жури на българското предизвикателство в рамките на Elevator Lab – най-големият корпоративен финтех акселератор в Централна и Източна Европа. Програмата е създадена от Райфайзен Банк Интернешънъл и има за цел да открие най-добрите стартъп компании в областта на финансите, за да изгради дългосрочно сътрудничество с тях. През тази година Elevator Lab включва предизвикателства на локално ниво, включително в България – това дава по-голяма възможност на българските финтех стартъпи да достигнат до финалната фаза на международната надпревара. Разговаряме с Калин Димчев за иновациите, партньорството между утвърдените и прохождащите компании и ползите от участието в стартъп акселераторски програми.

Г-н Димчев, как гледате на сътрудничеството между големите утвърдени компании и стартъпите, които създават иновативни продукти в съответния сектор?

Стартъпите са безспорен двигател на иновациите. В Майкрософт имаме опит от партниране с предприемачи и инвеститори по цял свят с цел подпомагане на развитието на тaзи екосистема. Стартъпите ни вдъхновяват, измествайки границите на възможното и създавайки продукти, които подобряват личния и професионален живот.

Какви могат да бъдат ползите за стартиращите компании от подобно партньорство?

Мога да ви дам пример от нашата практика. Наскоро Майкрософт представи новата си програма Microsoft for Startups, която предоставя достъп на стартиращи компании до технологични, бизнес и други ресурси, помагайки им да увеличат приходите и клиентската си база, да развият устойчива и надеждна платформа, както и да изградят трайна връзка с клиентите си и общността, в която оперират. В рамките на следващите две години Майкрософт ще инвестира $500 млн. долара, за да осигури на стратъпите по-добри възможности за продажба, наред с достъп до технологиите на компанията и възможности за промотиране и колаборация с бизнес организациите. Същевременно, при определени условия, програмата осигурява достъп на стартъпите до $120 хил. под формата на безплатни Azure кредити, техническа поддръжка и инструменти за разработка на иновативни решения в облачната ни платформа. В рамките на програмата стартиращите компании могат да се възползват от достъп до Microsoft Reactors – локации, които събират предприемачи, разработчици, инвеститори и бизнес общността. Преимуществата за стартиращите компании, част от програмата, включват и достъп до Microsoft ScaleUp, предлагащ инструменти за подобряване на инфраструктурата и изграждане на бизнес модел посредством Azure и Microsoft Dynamics, както и Microsoft Ventures – стратегическият екип на Майкрософт за рисков капитал, чиято мисия е да бъде активен партньор в ключови етапи от развитието на стартиращия бизнес.

Защо младите предприемачи трябва да участват в акселераторски програми?

Акселераторските програми позволяват на стартиращите компании да постигнат по-бърз растеж не само чрез финансиране, но и чрез осигуряване на потенциален пазар на техните продукти, ценни контакти, менторство и други.

Представете Elevator Lab в едно изречение.

Програмата на Райфайзенбанк Elevator Lab може да е ракетата-носител за всяка една млада компания, която предлага решения, насочени към финансовия сектор.

Какво, според Вас, трябва да притежават проектите на българските стартъп компании, за да са конкурентни на глобална сцена, подобна на Elevator Lab?

Проектите на българските компании трябва да имат три основни характеристики, за да са конкурентни: ясна и оценима полза от прилагането на тяхното решение или услуга; да предлагат иновация, която е скалируема и подходяща за различни пазари и ползватели; и не на последно място, съобразена с изискванията и регулациите, които една международна банкова институция трябва да спазва.

Продължете изречението: Иновацията е…

Начин на мислене на тези, които търсят постоянно развитие и успехи.


 

Elevator Lab е най-големият корпоративен финтех акселератор в Централна и Източна Европа. Той е създаден от Райфайзен Банк Интернешънъл и има за цел да открие най-добрите стартъп компании в областта на финансите, и да изгради дългосрочно сътрудничество между тях и банките в Групата Райфайзен. Първото издание на програмата Elevator Lab се проведе между юни 2017 и февруари 2018 г., като премина изключително успешно.

В новия сезон програмата се разраства и вече включва предизвикателства на локално ниво, в страните, в които оперира Райфайзенбанк. Това дава възможност на повече стартъп компании да се включат в надпреварата Elevator Lab 2018. Може би тази година победителят ще е от България?

Включете се в Elevator Lab Challenge в България още сега!

Elevator Lab
в Интервюта, Любопитно

Препоръчваме още