Блог на Райфайзенбанк

Председателят на УС на Райфайзенбанк Оливер Рьогл е част от експертното жури на българското предизвикателство в рамките на Elevator Lab – най-големият корпоративен финтех акселератор в Централна и Източна Европа. Програмата е създадена от Райфайзен Банк Интернешънъл с цел да открие най-добрите стартъп компании в областта на финансите, с които да изгради дългосрочно сътрудничество. През тази година Elevator Lab включва предизвикателства на локално ниво, включително в България – това дава по-голяма възможност на българските финтех стартъпи да достигнат до финалната фаза на международната надпревара и да се конкурират с предприемачи от цял свят. Разговаряме с Оливер Рьогл за иновациите, партньорството между банките и стартиращите компании, както и за ползите от участието в стартъп акселераторски програми като ElevatorLab.

Г-н Рьогл, възможно ли е успешно сътрудничество между банките и финтех стартъпите, които доскоро се разглеждаха единствено като конкуренти на пазара?

Ние вярваме в успешното сътрудничество с финтех иноваторите, защото по отделно – както ние, така и самите финтех компании, не можем да се справим със съвременните предизвикателства. Изграждането на банката на бъдещето днес е възможно само по пътя на дигитализацията, с помощта на която подобряваме потребителско преживяване. В лицето на стартъпите виждаме смели екипи, които от една страна работят в съответствие с всички регулаторни изисквания, а от друга са енергични и гъвкави, което им позволява да предлагат бързи и ефективни откъм време, разходи и краен резултат решения. С първото издание на финтех акселератора Elevator Lab доказахме и на практика, че успешното партньорство между банка и стартиращи компании е възможно. Райфайзен Банк Интернешънъл вече работи активно по въвеждането на иновациите от проектите, които станаха победители през 2017 г. Очакваме да видим идеите и на българските стартъпи, които тази година имат по-голям шанс за успех, благодарение на регионалното предизвикателство в рамките на Elevator Lab. Срокът за кандидатстване е до 17 юни на www.elevator-lab.com/bg.

Какви могат да бъдат ползите за стартиращите компании от партньорство с утвърдена институция като банката?

Банката може да предостави на стартъпите устойчивост и достъп до широк пазар, които биха им помогнали да развият потенциала си и да разширят дейността си. Благодарение на изградената клиентска мрежа на банката и на цялата ни група, иновациите на стартиращите компании могат да достигнат до стотици хиляди, дори милиони потребители. Сътрудничеството с доказано надежден партньор носи на предприемачите сигурност в дългосрочен план чрез достъпа до капитал, който могат да реинвестират в подобряване на експертизата, разработване на нови решения и навлизане на нови пазари. Важен момент е и опитът на нашите експерти в бизнеса, които играят ролята на ментор за стартъпите.

Защо младите предприемачи трябва да участват в акселераторски програми?

Участието в програми като Elevator Lab е не само отличен шанс за настоящ успех, но и инвестиция в бъдещето. Стартиращите компании ще имат възможност да се изявят пред високопоставени експерти от реалния бизнес и техните партньори, ще получат от тях обратна връзка за своите идеи, ще сверят часовника си с проекти на компании от цял свят. Всичко това води както до повишаване на разпознаваемостта на техния бранд, така и до натрупване на знания за пазара и опит, които ще им бъдат от полза при реализиране на бъдещите планове.

Представете ElevatorLabв едно изречение.

Elevator Lab e нашата протегната ръка към финтех стартъпите, с която може да започне глобалният им успех.

Какво, според Вас, трябва да притежават проектите на българските стартъп компании, за да са конкурентни на глобална сцена, подобна на ElevatorLab?

Има няколко ясни критерия, които ние търсим в проектите на бъдещите ни партньори. На първо място, идеите им трябва да са наистина иновативни и да демонстрират оригинален, отличителен подход. Проектите трябва да са практични, фокусирани върху решаването на конкретен проблем. С най-голям шанс за успех са предложенията, които са ориентирани към подобряване на потребителското преживяване. Ако тези критерии са изпълнени, нараства шансът проектите на българските стартъпи да бъдат забелязани и да получат подкрепа за реализиране на глобалния пазар.

Продължете изречението: Иновацията е…

Способността да превръщаме в успешен резултат своите познания за аудиторията и желанието да ѝ помогнем. Иновацията е двигател на прогреса и основа за успех на всяка съвременна организация.


Elevator Lab е най-големият корпоративен финтех акселератор в Централна и Източна Европа. Той е създаден от Райфайзен Банк Интернешънъл и има за цел да открие най-добрите стартъп компании в областта на финансите, и да изгради дългосрочно сътрудничество между тях и банките в Групата Райфайзен. Първото издание на програмата Elevator Lab се проведе между юни 2017 и февруари 2018 г., като премина изключително успешно.

В новия сезон програмата се разраства и вече включва предизвикателства на локално ниво, в страните, в които оперира Райфайзенбанк. Това дава възможност на повече стартъп компании да се включат в надпреварата Elevator Lab 2018. Може би тази година победителят ще е от България? 
 
Включете се в Elevator Lab Challenge в България още сега!
 
в Интервюта, Любопитно, Мениджмънт

Препоръчваме още