Блог на Райфайзенбанк

Закупуването на собствено жилище е един от важните етапи в живота, който заслужава да му бъде отделено нужното внимание. Ние сме го извървявали многократно с нашите клиенти. Затова ви предлагаме да го извървим отново заедно с вас.

В поредицата от статии в нашия блог ще намерите полезна информация и съвети при покупка на жилище  – от първото търсене на „апартамент с южно изложение“ в интернет, до смяната на табелката с имена на входната врата.

1. Tърсите вашия дом

Стигнали сте до етапа в своя живот, в който покупката на собствено жилище е най-логичното решение. Искате да направите най-добрия избор и затова решавате, че няма да бързате. Ще следите обявите в няколко сайта в очакване да попаднете на мечтаното жилище?

Нашият съвет: Обърнете сe към брокер още от самото начало.

Доверете се на човек с професионален опит и лична ангажираност, с когото ще се чувствате достатъчно спокойни. Брокерът ще ви спести много ценно време, ще ви предпази от някои очевидни за него нередности и няма да позволи да стигнете до отчаяние след поредната невалидна или некоректна обява.

За да сте още една крачка напред в търсене на вашия мечтан дом, използвайте нашия чеклист, който също така ще ви улесни и при първата среща с  брокера.

 

2. Избор на банка, която да ви кредитира

Наясно сте, че не разполагате с достатъчно средства за подобна инвестиция и ще ви е необходим ипотечен кредит. В началото разчитате на интернет. Посещавате сайтовете на няколко големи банки, но осъзнавате, че наличната информация е прекалено базова и недостатъчна за вземането на толкова важно решение. Следва обиколка на офисите на всички банки в търсене на най-добрата оферта.

Нашият съвет: Най-добрите условия са относително понятие. Не съсредоточавайте цялото си внимание единствено върху годишния лихвен процент.

Всяка оферта представлява съвкупност от параметри и много често едно условие компенсира друго. Имайте предвид, че в момента пазарът на ипотечно кредитиране е силно конкурентен и предлаганите лихвени проценти са с изключително близки стойности. В същото време, в почти всички случаи, годишният лихвен процент е плаващ – той е базиран на пазарен индекс, поради което не може да сте сигурни дали първоначално договорената лихва няма да се претърпи евентуално изменение.

Нашият съвет е да вземете под внимание освен лихвата и други фактори като:

  • В коя банка се превежда работната ви заплата, защото тя ще ви предостави преференциална оферта, а регулярните ви постъпления ще улеснят обслужването на кредита;
  • Лична препоръка от приятели и познати, които вече са извървели този път и са останали с отлично впечатление от банката и служителите, с които са работили.

 

3. Предварително одобрение за кредит

С всеки следващ оглед се приближавате все по-близо до крайната цел – вашия собствен дом. На този етап се надявате, че когато откриете мечтаното жилище, вашите спестявания и отпуснатият от банката кредит ще покрият неговата цена.

Нашият съвет: Възползвайте се от опцията за предварително одобрение на жилищен кредит

Важно е предварително да знаете каква сума би ви отпуснала банката, за да изберете най-добрата измежду тези оферти, които отговарят на възможностите ви. Възползвайте се от опцията за предварително одобрение на жилищен кредит, при която се прави оценка на приходите, разходите и индивидуалния ви профил. Така без да е необходима детайлна специфика и документи за конкретния имот, вие ще се ориентирате за размера на сумата, която банката може да ви отпусне.

Очаквайте продължение с още съвети, които ще ви улеснят в процеса по покупка на жилище с помощта на жилищен кредит.

 

В следващата статия ще разберете:

  • как да набавите всички необходими документи
  • какви  допълнителни разходи трябва да предвидите;
  • какви административни подробности ще се наложи да уредите, преди да помислите за ново обзавеждане.

 

в Любопитно, Продукти

Препоръчваме още