Блог на Райфайзенбанк

Съоснователят и партньор в Launchub Ventures Тодор Брешков е част от експертното жури на българското предизвикателство в рамките на Elevator Lab – най-големият корпоративен финтех акселератор в Централна и Източна Европа. Програмата е създадена от Райфайзен Банк Интернешънъл и има за цел да открие най-добрите стартъп компании в областта на финансите, за да изгради дългосрочно сътрудничество с тях. През тази година Elevator Lab включва предизвикателства на локално ниво, включително в България – това дава по-голяма възможност на българските финтех стартъпи да достигнат до финалната фаза на международната надпревара. Разговаряме с Тодор Брешков за иновациите, партньорството между утвърдените и прохождащите компании и ползите от участието в стартъп акселераторски програми.

Г-н Брешков, как гледате на сътрудничеството между големите утвърдени компании и стартъпите, които създават иновативни продукти в съответния сектор?
Бих описал сътрудничеството между корпорации и стартъпи като необходимост и за двете страни. От една страна, големите компании могат да научат много от екипа на един стартъп. Стартиращите предприемачи са гъвкави и изобретателни, което липсва на някои големи компании, поради всички процеси и понякога консервативност в тях. Но и прохождащите предприятия имат полза от подобно сътрудничество, тъй като утвърдените компании могат да тестват техните продукти или услуги и да им дадат обратна връзка кое решение е работещо и кое не. Освен елементът на споделяне на знания, разбира се, винаги съществува и бизнес аспект. Големите компании са стратегически партньори, потенциални инвеститори, купувачи или клиенти на малкия бизнес. Той, от своя страна, дава иновативни идеи и инструменти на големите фирми.

Какви са ползите за стартиращите компании от подобно партньорство?
Знание, връзки, клиенти, инвестиция, представяне, маркетинг.

Защо младите предприемачи трябва да участват в акселераторски програми?
Защото противно на тяхното вярване има какво още да научат по отношение на т.нар. term sheets, взаимоотношенията с инвеститори, процеса по набиране на капитал, работата с клиенти, продажбите, презентационните умения и т.н. В тези програми ще срещнат ментори, с които е полезно да общуват, а е важно да познават хората от тяхната среда. Акселераторите са място, където освен да разширят контактите си, ще имат възможност и да работят заедно с други млади компании, да се мерят по техните успехи и скорост на работа и развитие.

Представете Elevator Lab в едно изречение.
С една дума – възможност.

Какво, според Вас, трябва да притежават българските стартъп компании, за да са конкурентни на глобална сцена, подобна на Elevator Lab?
Екип, който е врял и кипял заедно и може да предложи решение за голям пазар, добър екип специалисти по продажби и качествено изпълнение на проекта. Разбира се, тези неща са валидни не само за българските, но и за всяка една млада компания.

Продължете изречението: Иновацията е…
Непрекъсната, като промяната.


Elevator Lab е най-големият корпоративен финтех акселератор в Централна и Източна Европа. Той е създаден от Райфайзен Банк Интернешънъл и има за цел да открие най-добрите стартъп компании в областта на финансите, и да изгради дългосрочно сътрудничество между тях и банките в Групата Райфайзен. Първото издание на програмата Elevator Lab се проведе между юни 2017 и февруари 2018 г., като премина изключително успешно.

В новия сезон програмата се разраства и вече включва предизвикателства на локално ниво, в страните, в които оперира Райфайзенбанк. Това дава възможност на повече стартъп компании да се включат в надпреварата Elevator Lab 2018. Може би тази година победителят ще е от България?

Включете се в Elevator Lab Challenge в България още сега! 
Elevator lab
в За банката, Интервюта

Препоръчваме още