Блог на Райфайзенбанк

Дигиталната революция трансформира цели индустрии и сектори на съвременната икономика и по този начин създава нова среда, към която банките трябва да адаптират своите бизнес модели. Факт е, че клиентите продължават да гледат на банките като на доверен партньор за защита на средствата им и за подкрепа при реализиране на техните проекти и мечти. Но очакванията както на корпоративните, така и на индивидуалните клиенти вече се разпростират отвъд тези традиционни отношения.

Свързването на все по-голям брой устройства в глобалната мрежа, достъпността и непрестанното развитие на новите технологии създават все по-големи потребителски очаквания. Днес една голяма част от банковите дейности вече са достъпни за потребителите без да е необходимо да посещават банков клон – те могат да използват новите технологии, които правят процеса по-бърз и по-удобен. Онлайн банкирането пък се превърна в разпознаваем и предпочитан за редица клиенти метод за управление на финансите.

В процеса по дигитализация, обхващащ внедряване на дигитални процеси и технологии, анализ на огромни бази данни в реално време, надеждна защита на личните данни и т.н., банката на бъдещето може да търси решения в рамките на инстутицията – там, където бизнес моделът на банката и очакванията на клиентите са най-добре познати. От друга страна, успешен ход може да бъде и търсенето на партньори сред малките стартиращи компании, които са по-смели в идеите и решенията си. Споделената експертиза може да е ключът към въвеждането на иновации, които променят потребителското преживяване и повишават доверието на клиентите към бранда на банката.

Водена от това разбиране, Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) протяга за втора поредна година ръка към финтех стартъпи от цял свят. Банката създаде финтех акселератора Elevator Lab, чиято цел е да открие най-добрите проекти и решения в сферата на финансовите иновации и да изгради дългосрочни партньорства с техните автори. След успеха на първото издание на глобалната програма (в момента иновациите на петте победителя са в процес на финални тестове и внедряване), през 2018 г. Elevator Lab се разраства с регионални предизвикателства в редица държави, които го превръщат в най-големия финтех акселератор в региона на Централна и Източна Европа. Новият формат на инициативата дава възможност на повече стартъп компании, включително от България, да се включат в глобалната надпревара Elevator Lab 2018. Българските стартъпи могат да кандидатстват на http://www.elevator-lab.com/bg/ до 17 юни, като представят своите иновативни идеи и решения в сферата на Анализ на данни (Advanced Analytics), Корпоративно банкиране (Corporate Banking), Инвестиционни технологии (Investing & Trading Tech), Ново потребителско преживяване в офиса (New Branch Experience), Отворено банкиране (Open Banking) и Технологии, свързани с регулациите (RegTech).

Победителят в регионалното предизвикателство, който ще бъде обявен в началото на месец юли, ще получи „уайлд кард“ за директно участие в полуфиналната фаза на глобалното съревнование с компании от цял свят. При добро представяне, българската компания може да стане част от финалните Топ 15 във Виена, а иновацията ѝ да стане достъпна за всички над 16 милиона клиенти на Групата Райфайзен в ЦИЕ. Това наистина е възможност, която не бива да се пропуска!

в За банката, Любопитно

Препоръчваме още