Блог на Райфайзенбанк

Топ 5 на възможностите, които предоставя сътрудничеството помежду им

„Ако искате да се движите бързо, вървете сами. Ако искате да стигнете далеч, ходете заедно“, гласи популярна поговорка. Банкерите-визионери все по-често отправят поглед към финтех сектора в търсене на нови партньори, с които да вървят заедно по пътя на технологичното развитие. Те знаят, че изграждането на банката на бъдещето днес е възможна само чрез въвеждането на иновации, които създават ново потребителско преживяване. Доскоро финтех стартъпите гледаха на банките като на силните конкуренти, с които трябва да се преборят за позиции на пазара, но те са все по-отворени за партньорство, защото виждат възможностите, които то им предоставя.

Ето и пет от най-важните ползи за двете страни:

1. Банката предоставя на стартъпите достъп до широк пазар и възможност иновацията им да достигне до хиляди и милиони потребители – клиенти на банката. С други думи, стартъпите могат да се възползват от изградената клиентска мрежа на банката, която ще им гарантира търсения мащаб.

2. Сътрудничеството с доказано надежден партньор, какъвто е банката, носи на предприемачите сигурност в дългосрочен план и достъп до капитал, благодарение на който биха могли да развият стартъпа си и да разширят дейността му.

3. Банката пък вижда в лицето на стартъпа екип, който реализира иновативни идеи смело и енергично, и в същото време в съответствие с всички регулаторни изисквания.

4. Решенията на стартъпите могат да оптимизират разходите и времето, необходими на банката за самостоятелното разработване на съответните иновативни проекти.

5. Резултатът от споделената експертиза са нови продукти, по-качествени услуги и подобрено потребителско преживяване, което често надминава очакванията на клиентите.

 Сътрудничеството между банки и стартъпи не е само в сферата на пожеланията или теорията. Доказва го на практика успешното партньорство между Райфайзен и финтех стартъпите, отличени в първото издание на Elevator Lab – най-големият акселератор за региона на Централна и Източна Европа. Благодарение на създадената от Райфайзен глобална стартъп надпревара, днес пет малки компании от различни краища на света (360kompany, Австрия; Asteria, Швеция; Gauss Algorithmic, Чехия; Moxtra, САЩ; Sonect, Швейцария) работят с банката по внедряването на своите иновативни решения.

Тъй като вярва в потенциала на местните стартъпи, тази година Райфайзен разширява конкурса с местни предизвикателства в региона на Централна и Източна Европа, включително в България. Българските стартъпи могат да кандидатстват на http://www.elevator-lab.com/bg/ до 17 юни, като представят своите иновативни идеи и решения в сферата на Анализ на данни (Advanced Analytics), Корпоративно банкиране (Corporate Banking), Инвестиционни технологии (Investing & Trading Tech), Ново потребителско преживяване в офиса (New Branch Experience), Отворено банкиране (Open Banking) и Технологии, свързани с регулациите (RegTech).

Победителят в регионалното предизвикателство ще получи „уайлд кард“ за директно участие в полуфиналната фаза на глобалното съревнование с компании от цял свят. Това открива отличен шанс при добро представяне, иновацията на българска компания да стане достъпна за всички над 16 милиона клиенти на Групата Райфайзен в ЦИЕ.

Този проект може да е вашият, затова не пропускайте възможността да се включите в Elevator Lab!

в За банката, Любопитно

Препоръчваме още