Блог на Райфайзенбанк

Кредитната карта  осигурява удобството да разполагаш с пари по всяко време и навсякъде, да плащаш на ПОС  и онлайн, в България и чужбина. Бързо и лесно можеш да поръчаш самолетен билет, да резервираш  хотел за предстоящата почивка,  да наемеш автомобил за по-приятно и независимо пътуване,  да се възползваш от удобството на онлайн пазаруването от удобния диван вкъщи.

Предимствата на кредитната карта несъмнено са много. Тя става все по-популярна, за което говори и нарастващият брой потребители на продукта.

Но все още малко хора знаят, че кредитната карта не е просто вид кредит, а  продукт,  чрез който при правилно управление, можеш да спестяваш, а защо не и да печелиш .

Предлагаме ти няколко изпитани метода,  как да използваш своята кредитна карта така, че да избегнеш плащане на лихва и дори да ти носи допълнителни приходи.

1.  Проучи внимателно офертите, преди да избереш твоята карта

Преди да пристъпиш към кандидатстване за кредитна карта, проучи внимателно офертите, които банките предлагат. Увери се, че познаваш условията и текущата промоция. Според постъпленията  и  навиците си на пазаруване и плащане прецени коя карта е най-подходяща за теб. Обикновено картите имат месечна или годишна такса поддръжка, прецени, как е по-удобно да плащаш тази такса – ежемесечно или веднъж годишно. Някои банки имат промоция за новоиздадени карти, които освобождават клиента от тази такса за известен период от време, а честодори за цялата първа година.  При добро попадение можеш  да спестиш от годишната такса и от лихва за известен период.

2.  Плащай повече от минималната погасителна вноска и плащай най-вече навреме

Тъй като лихвата по кредитната карта се начислява само върху използваната сума, най-добрият вариант е да погасяваш задължението си изцяло - така можеш да избегнеш  плащането на лихва върху покупките.  Ако обаче този вариант не е възможен, опитай  да погасяваш малко повече от задължителната минимална месечна погасителна вноска. Така общото задължение по картата ще намалее, съответно ще спестиш от лихви. Не забравяй, че кредитните карти в повечето случаи са с револвиращ  лимит, което означава, че веднъж внесена сумата по картата, тя отново е налична и може да се използва. Така че внасяй колкото можеш да си позволиш, а след това използвай отново картата при нужда.

3. Възползвай се от гратисния период

Гратисният период е едно от основните предимства на кредитната карта и си струва да разбереш  как работи и как можеш да го използваш. Това е начин да избегнеш  лихвените задължения по картата, но при спазване на определени условия: Гратисният период важи:

  • само за покупки
  • само когато погасиш цялото задължение , отбелязано в твоето месечно извлечение
  • когато погасиш цялото задължение преди крайната дата за погасяване

Райфайзенбанк предлага кредитни карти с гратисен период до 50 дни, което може да направи покупката с кредитна карта наистина изгодна и без оскъпяване, в случай  че можеш  да погасиш цялото си задължение в определения срок.

Какво е гратисен период

4. Използвай кредитната карта за плащания, а не за теглене на банкомат

Основното предназначение на кредитната карта е да плащаме и пазаруваме с нея. Ето защо при плащане с кредитна карта в магазин или онлайн, няма такси и комисиони. Но при теглене  на банкомат оскъпяването е значително, затова за теглене от банкомат използвай своята дебитна карта.

5. Запознай се с програмите за лоялност

Банките обикновено имат свои програми за стимулиране на картовите разплащания. Чрез програмата за лоялност на Райфайзенбанк например, събираш точки за всяка покупка на ПОС терминал и в интернет в страната, като за всеки 1 лев от стойността на извършените покупки получаваш 1 точка. Тези бонус точки могат да бъдат обменени  в пари по картата във всеки един момент онлайн през интернет банкирането или в банков офис. Чрез специалните програми и промоции, можеш да събираш и допълнителни точки. При активно плащане с картата, редовно погасяване на задълженията  в срок и чрез събраните точки дори можеш да излезеш на печалба, когато направиш равносметката.

Програма за лоялност

в Любопитно, Продукти

Препоръчваме още