Блог на Райфайзенбанк

С рубриката "Нашите хора са нашият бранд" ви запознаваме отблизо със служители от различни отдели на банката. Това са хората, които стоят зад бранда Райфайзен. Под формата на кратки интервюта, научаваме интересни факти за ежедневната им работа, за предизвикателствата пред тях, за личните им интереси.

Настоящото блиц интервю от поредицата е с Янко Янков, специалист "Външни линии за финансиране" в отдел Микробизнес. Осчен че е добър и позитвен колега, Янко е и много амбициозен.Той е избран да взема участие в тазгодишната програма "International Young Potential Programme" на Райфайзен Банк Интернешънъл.

1.  Представи се в няколко изречения 

Работя в Банката от 2013г. Започнах като стажант "Кредитиране на малки и средни предприятия", а в момента съм специалист "Външни линии на финансиране" към отдел Микробизнес. Завършил съм магистратура в УНСС, специалност „Бизнес Администрация“, а преди това бакалавър в Университета на Есекс, Великобритания, със специалност „Икономика“.

2. Разкажи ни за твоя предишен опит

Нямах почти никакъв опит, преди да постъпя на работа в банката. Докато все още бях във Великобритания, работих 2 месеца по организацията за Олимпийските игри през 2012г. Беше много интересно и вълнуващо.

След това бях одобрен да работя за Университета в Ипсуич, където с професорите по икономика и информатика имахме проект да създадем платформа за микропредприятията във Великобритания, с която да постигат общи цели, спестявайки време и ресурси. Така се стекоха нещата, че няколко дни преди да започна работа, се наложи да се върна в България – решение, за което се радвам все повече, че съм взел.

3. В какво се изразява ежедневната ти работа в банката?

В отдела се занимаваме с много разнообразни дейности, свързани с Микрокредитирането - от създаване на продукти и процеси, до изготвянето на документи и организиране на промоции.

Пряко оказвам съдействие с пренасочването на ресурси към клиентите от сегмента Микро предприятия.

Моята ежедневна работа включва основно отпускане на ресурс, гарантиран от Европейския инвестиционен фонд, Националния гаранционен фонд, който е предназначен за малкия бизнес, както и за спазването на ангажиментите на Райфайзенбанк към гаранционните фондове.  

4. Какво най-много харесваш в работата, която вършиш?

Имах честта да бъда избран да взема участие в ежегодната програма "International Young Potential Programme" като представител на българската банка. Програмата цели подобряване на квалификацията на младите професионалисти в банката чрез обмяна на опит в различни държави. Участникът избира 3 от дъщерните банки на Райфайзен Банк Интернешънъл, които да посети. За периода от една година прекарва по минимум 2 седмици във всяка една от държавите. До сега съм посетил Чехия, като ми предстоят Румъния и Словакия. Много съм доволен от преживяването до този момент. Освен че това е ефективен начин за обмяна на опит, получих възможността да се запозная и с много колеги от Групата Райфайзен и тяхното ежедневие.

На тази позиция работя съвместно с много колеги от различни отдели и офиси. Личната ми цел, наред с останалите ми задължения, е да съдействам максимално на колегите от клонова мрежа, които работят пряко с клиентите ни, както и да помагам в общите усилия на банката за оптимизиране на процеси, продукти и документация.

5. Какво те задържа в Райфайзенбанk

Работата в банката ме предизвиква постоянно. Много е динамична и разнообразна, всеки ден имам възможността да науча нови неща.

За мен е истинско удоволствие да работя в този колектив. Когато започнах като стажант "Кредитиране на малки и средни предприятия", не разбирах почти нищо от кредитиране, но благодарение на съдействието и постоянната подкрепа от колеги, успях да получа знания, които не бих могъл да придобия на друго място.

Изключително много ценя доверието, което ми гласуват колегите и прекият ми ръководител. Това ме мотивира да продължавам да давам най-доброто от себе си.

6. Разкажи ни за твоето хоби и интереси извън банката

Обичам музиката, свиря от 9-годишен на пиано, като съм имал и концертни изпълнения.

Много харесвам чуждите езици и предпочитам да чета чуждоезикова литература.

7. Как биха те описали колегите ти с три думи?

Надявам се: съдействащ, позитивен и добър

8. Твоето кредо

Бих искал да вярвам, че стоя зад много принципи, но основният би бил  - Каквото и да правя, да го правя първо с мисъл за другите и после за себе си.

в За банката, Любопитно