Блог на Райфайзенбанк

Какво всеки трябва да знае за сигурността на онлайн и мобилното банкиране

Развитието на технологиите все повече улеснява нашето ежедневие и ни спестява ценно време. Това, разбира се, важи и за отношенията ни с банките. В  много случаи вече не e нужно да ходим в банков офис, за да направим превод, да открием депозит, да управляваме инвестициите си или да изпълняваме основни заявки за банкови услуги.

Достатъчно е да имаме компютър или смарт устройство, за да спестим ценно време, излишни усилия и средства. С интернет банкирането всичко се случва бързо и само чрез няколко клика. Не е нужно да пътуваме, да чакаме в задръствания, да се съобразяваме с работното време на банковия офис и с многобройните ни лични планове в забързаното ежедневие. Защото банката е винаги с нас – чрез телефона или таблета ни.

Не можем да пренебрегнем и друг важен момент – спестяването на средства. Онлайн плащанията са значително по-евтини, в сравнение с плащанията в банков клон.

Всичко до тук звучи чудесно и ако все още не използваш тази удобна и все по-популярна услуга, вероятно вече обмисляш този въпрос. Ще се наложи все пак да отидеш до банката, за да получиш данни за достъп до своя профил в онлайн банкирането.

И тук вероятно те връхлитат мисли за парола, потребителско име, вход в системата или просто… сигурност, особено, когато често чуваме за различни злоупотреби. Но няма нищо плашещо. Просто бъдете информирани и внимателни.

За да си спокоен, докато банкираш, събрахме 5 основни съвета, които ще ти спестят излишни главоболия и ще те убедят, че въпросът с паролите и сигурността не е толкова страшен.

1. Провери формата за идентификация в твоята банка

За да използваш Райфайзен ОНЛАЙН и мобилното приложение, имаш нужда от потребителско име и парола. Банката ще ти предостави запечатан плик с тези данни, които след това трябва да промениш. Когато вече си осигуриш достъп до системата, ще имаш възможността да следиш движенията по всички твои регистрирани сметки и да нареждаш преводи. При прехвърляне на средства между твои сметки, всичко се случва бързо и лесно и не се изисква допълнителна идентификация.
По-различно стои въпросът, когато превеждаш пари по сметката на услужлив приятел, който ти е дал пари назаем, на хазаина или на детето ти, което учи в друг град. Тогава е необходимо да имаш средство, с което допълнително да удостовериш, че ти нареждаш превода, а не друго лице. В Райфайзенбанк това може да бъде токен устройство или SMS код, който  получаваш при всяка транзакция на предварително посочен в банката телефонен номер. Чрез тях потвърждаваш заявеното плащане. Тези инструменти подсигуряват допълнителна защита за твоите средства.

2. Направи си сигурна парола

Когато получиш своя плик с потребителско име и парола, и след първоначален вход в банкирането, сайтът ще изиска да промениш данните за достъп. Има някои основни правила, които ще направят паролата ти наистина "силна", макар и по-сложна за запомняне. Но сигурността преди всичко.

За сигурна парола се счита тази, която е с минимална дължина от 8 символа и съдържа всички посочени елементи – малки, главни букви, цифри и специални символи (*,!,&, @ и др.). Избягвай да използваш за парола имена на членове от семейството или фирмени имена, рождени дати или телефонни номера, популярни думи, ЕГН. Паролата за интернет банкирането трябва да е различна от тези за достъп до имейли, регистрации в социални мрежи и други.

Съветваме те да променяш паролата си на всеки 2-3 месеца.

3. Поддържай добре устройствата, с които банкираш

Съвети за сигурно банкиране
И така, имаш вече дълга, сложна, но “силна“ парола за вход в банкирането. Но трябва да обърнеш внимание и на компютъра, телефона или таблета, на който ще банкираш.

Не инсталирай и не използвай софтуер със съмнителен произход и внимавай, когато сваляш такъв свободно от интернет или торент сайтове. Използването на „кракнати“ програми от торент сайтове носи голям риск. Тези програми са с пробита защита, като могат да послужат за инсталирането на зловреден софтуер и т.нар. „троянски коне“, което неминуемо ще засегне и твоята сигурност по отношение на банкиране, електронна поща, социални мрежи.

Винаги използвай максимално обновена операционна система и софтуерни продукти. Днес повечето операционни системи и софтуерни продукти могат да бъдат настроени да се обновяват автоматично. Ако такава опция е налична, активирай я. В случай че опцията не е налична, използвай обновявания за операционната система и софтуерните продукти само от страниците на официалните производители.

В случай, че използваш мобилно приложение, следи да бъде инсталирана наличната нова версия. Препоръчваме да активираш настройка за автоматично обновяване (update) на приложението. Не забравяй да се погрижиш и за сигурността на телефона си. Използвай възможностите за заключване на екрана с пин код/фигура/пръстов отпечатък, според предпочитанията ти.

4. Влизай в профила си от сигурна локация

Като имаш предвид препоръките ни в предходната точка, избягвай достъпа до твоя профил през различни мобилни устройства или други компютри, като тези в интернет зали, библиотеки и т.н.  Ако използваш безжична мрежа (Wi-Fi), увери се, че е криптирана (сигурна). Свързването към общодостъпни и отворени мрежи могат да осигурят достъп на злонамерени лица до въведената от теб информация в интернет в т.ч. потребителско име и парола.

Когато „сърфираш“ в интернет, не препоръчваме да използваш функции за автоматично допълване на интернет адреси, както и опциите за предпочитани и бързи връзки (Bookmarks, Favorites) на твоя браузър – те са удобни и спестяват време, но ги избягвай за сайта на онлайн банкирането, тъй като съществува риск от манипулиране на запазените по този начин връзки от хакери.

Влизай в Райфайзен ОНЛАЙН директно чрез изписване на адреса https://online.rbb.bg или през официалния сайт на Райфайзенбанк https://www.rbb.bg.

5.  Внимавай  за „фишинг" атаки

Съвети за сигурност
Фишингът (fishing) представлява измама, която подканва потребителите на компютри и други устройства, свързани с интернет, да разкрият своя лична или финансова информация в имейл съобщение или уеб сайт. Потребителят се насочва към измамнически уеб сайт, искащ предоставянето на лични данни. Този уеб сайт прилича на истинския, но всъщност е негово фалшиво копие. След това въведената информация се използва за кражба на самоличност или неоторизиран достъп до интернет банкирането и други профили.

Някои от интернет браузърите имат вградени филтри за предотвратяване на фишинг, а други предоставят тази възможност чрез допълнителни добавки (add-ons), които да правят тази филтрация.

Райфайзенбанк не изпраща по електронна поща съобщения, които приканват да предоставиш данни за твоята парола, потребителско име, номер на банкова сметка, банкови карти и др. Не се колебай да ни сигнализираш, ако получиш имейл с подобно съдържание.

Едно от основните предимства на онлайн банкирането е достъпът до справочна информация за регистрираните продукти. За да си информиран за наличността и движенията по сметките си по всяко време, както и да си спокоен, че имаш контрол над тях, силно ти препоръчваме ежедневно да правиш справки в своето онлайн банкиране. Лесно е, отнема няколко минути и ще си спокоен за парите си. А когато става въпрос за твоята сигурност и сигурността на парите ти, винаги е добре да се съветваш със специалист, с приятел, на който можеш да се довериш или с твоята лична банка.

-------
Ако искаш да научиш повече за правилата за сигурност, които следва да се прилагат при използване системата за интернет банкиране на Райфайзенбанк и при разплащане с карти в интернет пространството, може да са запознаеш с подробната ни инструкция тук.

в Любопитно, Онлайн банкиране, Продукти

Препоръчваме още