Блог на Райфайзенбанк

„Кандидатите, които са открити и честни по време на интервюто и  дават конкретни отговори на въпросите будят доверие.“

В рамките на инициативата „Нашите хора са нашият бранд“ попитахме Рада Йосифова, началник отдел „Човешки ресурси“ на Райфайзенбанк (България), какъв е профилът на идеалния кандидат за работа.

Г-жа Йосифова е с над 15 години опит в областта на човешките ресурси, а от 2013 година е начело на отдела в банката. Тя споделя очакванията на специалистите по подбор към бъдещите служители в Райфайзенбанк.


1. Автобиографията на идеалния кандидат…..

Автобиографията трябва да е добре структурирана и да е написана разбираемо без прекалено много и излишни детайли. Най-важното обаче е тя да отразява реалния опит на кандидата, да не е „разкрасена“ или да има липсващи факти. Задължително е да включва информация за квалификацията, допълнителните умения (сертификати, езикови познания и др.), както и трудовия стаж на кандидата

2. Мотивационното писмо описва ….
Мотивационното писмо би трябвало да допълва автобиографията, като предоставя информация за мотивацията на кандидата и защо той смята, че е подходящ за позицията. Кандидатът би могъл да посочи повече факти за себе си, за своите качества и умения, както и постижения, които смята за важни. Текстът трябва преди всичко да бъде информативен и не много дълъг.
Най-важното обаче е мотивационното писмо да е написано лично от кандидата и предназначено за конкретната работа /организация, за да може специалистът, който преглежда документите да придобие представа за личността му. Хората имат склонност да ползват различни готови темплейти на мотивационни писма, но те се разпознават лесно и не биха могли да привлекат интереса на четящия.

3. По време на интервюто …
Позитивното отношение и деловото поведение винаги правят добро впечатление. Кандидатите, които са открити и честни по време на интервюто и дават конкретни отговори на въпросите будят доверие. Естественото и любезното държане също допринася за подходяща атмосфера за провеждане на съдържателен разговор.

4. Представя се ...
Професионално. В разговора проличава, че е компетентен и подготвен за работата, познава до известна степен компанията и индустрията. Общоизвестните правила за общуване също помагат: изслушва без да прекъсва говорещия; следи реакцията на другия човек и не изпада в многословност; отговаря конкретно, но предоставя достатъчно информация.

5. Облеклото …
Облечен е според правилата за външен вид на работодателя. В конкретния случай Райфайзенбанк изисква делови стил. По-добре е кандидатът за работа да е по-официално облечен, ако не е сигурен за изискванията, но не и небрежно. Подходящият външен вид още веднъж показва, че кандидатът е мотивиран и демонстрира уважение към организацията и интервюиращите. Затова е добре да се прецени дали в деня на интервюто ще има възможност да се подготви като постигне подходящ външен вид или е необходимо да насрочи друга дата.

6. Задава въпроси за ...
Добро впечатление правят въпроси свързани с компанията, позицията или бизнеса, както и всички онези, които са в контекста на разговора. Прекалено детайлни въпроси, които са свързани например със социални придобивки, работно време, отпуски, зададени още на първото интервю, не създават впечатление за мотивиран кандидат.
Препоръчвам кандидатите да задават въпроси, защото единствено по този начин биха могли да получат нужната информацията, за да вземат информирано решение.

7. Интересува се от …
Винаги прави добро впечатление, ако в разговора си проличава, че кандидатът се интересува какво се случва на пазара, знае за новостите в съответната индустрия. Иначе разностранните интереси и хобита впечатляват, но все пак най-важното е професионалната подготовка за съответната работа и личните качества на кандидата.

8. В живота и кариерата се стреми към …
Хора с ясно виждане за личния си живот и кариера правят добро впечатление. Също така е добре кандидатът да сподели честното си мнение. Т.е. ако тази работа е временна стъпка в кариерата му и след това би искал да смени сферата или да прави нещо друго, е добре да го сподели още в този момент. Искрените отговори създават доверие между интервюиращ и интервюиран.

9. Топ качества на идеалния кандидат за работа …
Професионално подготвен, открит, инициативен, работлив, позитивен…

 

в За банката, Любопитно

Препоръчваме още