Блог на Райфайзенбанк

Стартираме рубриката "Нашите хора са нашият бранд", в която ще ви запознаем отблизо със служители от различни отдели на Райфайзенбанк. Под формата на кратки интервюта, колегите ще ни споделят интересни факти за ежедневната си работа в банката, за предизвикателствата пред тях, за личните си интереси. Следете поредицата и научете повече за хората, които стоят зад бранда Райфайзенбанк.

Първото блиц интервю е с Йордан Кавалов (вляво) и Яким Кастелов (вдясно) от Lean екипа, част от отдел Организация и управление на процесите на Райфайзенбанк.

1. Представи се в няколко изречения ...

Данчо: Казвам се Йордан Кавалов и от 3 месеца съм част от Lean екипа и банката. Завършил съм магистратура Финансов мениджмънт в Rotterdam School of Management, Erasmus University в Холандия. Имам 3-годишен опит във финансовата сфера – бил съм финансов одитор, счетоводител, имам стаж в банка и регулаторен орган. Вълната, по която работя в момента e Corporate Maintenance.

Яким: Казвам се Яким Кастелов. Завършил съм бакалавър "Бизнес Администрация" в УНСС и магистратура "Счетоводство и Одит" в НБУ. Работил съм като касиер в банка, специалист Обслужване на клиенти, журналист и медиен анализатор, експерт Управление на качеството и въвеждане на промени. Присъединих се към Lean екипа в началото на август 2016 г. и в момента работя по Lean вълната Corporate Maintenance.

2. В какво се изразява ежедневната ти работа в банката?

Данчо: Ежедневието ми е доста разнообразно. Макар да звучи клиширано, за мен всеки ден наистина е ново предизвикателство. Имам възможността постоянно да се запознавам с нови колеги, провеждаме работни срещи, правим интервюта и замервания. Разбира се, винаги остава време и за някой друг фокус в Excel.

Яким: Отговорът на този въпрос зависи от периода на годината, защото проектите ни са разделени на фази. В най-общия случай обръщаме наблюденията си и споделените проблеми в числа и проценти, на база на които предлагаме промени. Звучи сложно, но на практика е прилагане на здрав разум върху дейностите, които разглеждаме. Понякога се налага да предложим промяна в работните навици, в повечето случаи - в системата и организацията на работата.

3. Какво най-много харесваш в работата си?

Данчо: Запознавам се с много нови хора и помагам за решаването на ежедневните им предизвикателства.

Яким: Нещото, което ме влече най-много, е решаването на проблеми.

4. В какво си най-добър?

Данчо: Майстор съм на Excel и острите завои.

Яким: Майстор съм на анализите и правенето на палачинки.

5. Любим Lеan инструмент

Данчо: Любимият ми Lean инструмент е Poka-yoke (mistake proofing) – процесите са разработени така, че на практика се елиминират възможностите за грешка. По този начин, работният процес се улеснява и се премахва необходимостта от връщане на работата за преработка.

Яким: Най-голямо удоволствие ми доставят две неща в работата ни: тъй нареченият "shadowing" или наблюдаването на работния процес и възможността впоследствие да обърна наблюденията в числа. Първото досега ми е дало възможност да се запозная с прекрасни хора от отделите, които съм посещавал. Второто - да осмисля действията им, за да дам гласност както на трудностите им, така и на добрите практики.

6. Какво те задържа в Райфайзенбанк?

Данчо: Едно от нещата, които най-много ми харесват в сегашната ми работа, е невероятния екип, с който работя. Колегите са изключително услужливи, дружелюбни и отворени за нови неща. Те са страхотни професионалисти, които обаче, знаят и как да се забавляват.

Яким: Чувствам се полезен. Работя с прекрасни, опитни и изключително усърдни хора. Заедно с колегите в отдела помагаме на управленския екип на банката да промени организацията така, че нещата да се случват по-гладко, а хората да идват с по-голямо желание на работа.

7. Разкажи ни за твоето хоби и интереси извън банката

Данчо: Най-интересните ми хобита са: автомобилите, планинските преходи и фотографията.

Яким: Свиря на китара, занимавам се с дърводелство, обичам литературата.

8. Как биха те описали твоите колеги с три думи?

Данчо: Най-вероятно биха казали, че съм много мотивиран човек, по-скоро на действия, отколкото на думи, и лесно се разбират с мен. Ще кажат също, че съм най-големият автомобилен запалянко, когото познават.

Яким: "Неудобен". Задавам провокативни въпроси, подлагам под съмнение всичко, преди да бъде доказано цифром и словом.

9. Твоето кредо

Данчо: „Мечтай така, сякаш ще живееш вечно,
живей, сякаш утре вече няма да те има“

Яким: "Няма начин да няма начин".


Вероятно се питате какво е Lean? 

Разберете какво се крие зад Lean методологията и защо припознаваме в нея новата корпоративна култура на Райфайзенбанк.

Lean е гъвкава методология, която постига правилните неща в точното време, на точното място и в точното количество. Lean е култура на постоянни подобрения - стремеж към усъвършенстване чрез оптимизиране на процесите и развитие на хората в организацията.
Lean в банките е насочен към подобрение на процесите, управление на представянето и подобрение на нагласата и поведението на служителите. Докато идентифицираме и премахваме дейностите, които не носят добавена стойност, нашата крайна цел е фокусирана върху клиентите - кои са те и какво ценят.

Създаването на позитивна корпоративна култура и начин на мислене е приоритет на всяка Lean трансформация. За реализиране на трансформацията е необходимо всеки служител да участва активно със своята експертиза и идеи за подобрение. Ето защо Lean инвестира в хората и стимулира всеки служител активно да участва в подобрението на работните процеси.

 

в За банката, Любопитно

Препоръчваме още