Блог на Райфайзенбанк

Благотворителната онлайн платформа на сайта на кампанията ще е отворена до месец септември 2014 - можете да направите своя избор за проект, който искате да подкрепите.

“Избери, за да помогнеш” започна преди 5 години. Началото... винаги е трудно, но пред нас стоеше голямото предизвикателство да превърнем идеята в реалност. Започнахме от името на кампанията, от избора, който трябваше да се направи между проекти в сферата на здравеопазването, социалната сфера, културата, образованието и екологията. Затова я кръстихме “Избери, за да помогнеш”. Това впоследствие щеше да бъде нашият избор за помощ на един или друг човек, част от обществото, но сякаш откъснат от същото това общество, понеже е малко различен – дете с ДЦП, подрастващ сирак, младеж без помощ за развитие, самотен възрастен човек...Съдби! Трябва да знаете, че ние не просто даряваме пари, даряваме истинска помощ за едни, шанс за по-добър живот, надежда.....

“Избери, за да помогнеш” през 2013 г.

Избери, за да помогнеш

За поредна година подкрепихме дечицата с множество увреждания, включени в Програмата за рехабилитация на Фондация “Помощ за благотворителността в България”; за втори път дарихме и за проект на УМБАЛ “Александровска”, чиито очни лекари са решили да извършват прегледи на деца в неравностойно положение от 12 области в Северна България; за 3та поредна година подпомогнахме и дейността на Центъра за защита правата в здравеопазването – традиционно те се заемат с профилактичен скрининг на рака на млечната жлеза на жените, които живеят в най-отдалечените места в страната, където дори няма лекар, да не говорим за профилактика; за първи път включихме Фондация “Нашите недоносени деца” – в България над 7000 бебета ежегодно се раждат недоносени и се нуждаят от специални условия на отглеждане и грижи; за първи път включихме и Асоциацията на хората с множествена склероза – заболяване, което засяга хората между 20 и 40 години, но все по-често и деца – те се нуждаят от специално място за рехабилитация, какъвто в България все още не съществува. Нова организация, включена в кампанията е и Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания – поради дългия болничен престой децата не ходят на училище и техните родители им организират дни за четене и образователни игри, за да не спират развитието на техните знания и умения. Фондация “Артон България” се е заела с благородната мисия онкоболните деца и възрастни, да намират сила за живот чрез арттерапия с изкуство , която провеждат в клинична обстановка – тя е и част от кампанията “Избери, за да помогнеш”.

Проектът “Майчина прегръдка” Проектът “Майчина прегръдка” на Фондация “За нашите деца” има за цел да обособи стая за майката и бебето, родено с увреждане, за да предотврати неговото изоставяне – досега са помогнали на много деца да останат в своите семейства; традиционно подкрепихме и Центъра за обществена подкрепа в гр. Добрич на Фондация “Х. Степич” – имахме възможност лично да се срещнем с децата, които са настанени там и да усетим тяхната признателност и обич. Българската Коледа – кампанията на Администрацията на Президента на РБ, която ежегодно се провежда и подкрепя деца, чието лечение е скъпоструващо; SOS Детски селища България – тази година те искат учениците им да ходят “на училище без страх” – ето защо са започнали програма за ранна превенция на насилието и провеждане на групова работа с деца в начална училищна възраст от училища в регионите В. Търново, Габрово, София и Радомир; Фондация П.У.Л.С. – една от първите организации, които подкрепя децата и жени, пострадали от домашно насилие в Югозападна България, като им осигурява качествена психологическа, правна и социална подкрепа – заедно с тях се обявяваме за “Детство без насилие”; Асоциация “И нас ни има” – техният център “Св. Мина” приютява различните – девойки и младежи с трайни физически и ментални увреждания, за да могат и те да общуват, и те да се чувстват значими, приети; малкият семеен дом за изоставени деца, преживели насилие на фондация “Агапедия” се грижи настанените там със съдебно решение деца и младежи в неравностойно положение успешно да завършат средното си образование и да започнат самостоятелен пълноценен живот; надежда за по-добър живот на младежите, лишени от семейна подкрепа и с лека степен на умствена изостаналост дава фондация “Звезда на надеждата”, като им осигурява добра среда за живот; а “Каритас България” не забравя възрастните болни и самотни хора, на които подава ръка всеки ден, като им подсигурява така нужните здравни и социални грижи и най-вече внимание и отношение.

Фондация “Сирак”Замисляли ли сте се какво се случва, след като изоставените деца от институциите, навършат 18 години? Отговорът знае фондация “Сирак”, които ежегодно подкрепят с месечни стипендии сираци, чрез програмата “Готови за успех”. Сдружение Ре-Акт и Защитено жилище “Заедно” организират курсове за професионална квалификация, за да могат младежите и девойките да усвоят професия и да намерят своята професионална реализация.
В тази кампания си имаме библиотека и читалище, сякаш за да ни подскажат, че българското самосъзнание е будно – общинската библиотека в Карлово иска да върне децата в библиотеката, а хората от малкото селце Долни Вадин до Дунав, искат да изчистят крайбрежната ивица на реката.
Многообразие от каузи и всяка една от тях важна сама по себе си, важна за хората – “Избери, за да помогнеш”! Благотворителната онлайн платформа на сайта на кампанията ще е отворена до месец септември 2014 - можете да направите своя избор за проект, който искате да подкрепите.

в За банката, Корпоративна социална отговорност, Любопитно, Награди, Онлайн банкиране, Продукти, Промоции

Препоръчваме още