Блог на Райфайзенбанк

През 1949 г. Франк МакНамара вечеря в един от най-известните ресторанти в Ню Йорк със своя приятел Алфред Блумингдейл и с адвоката си Ралф Снайдър. В края на вечерята той с ужас установява, че си е забравил портфейла и няма пари за сметката. Тогава джентълменът дава на ресторанта подписано на салфетка обещание за плащане. През 1950 г. тримата участници във вечерята създават Diners Club (от англ. dine – вечерям), картонените карти, които в края на годината достигат 20 000 броя.

1958 г. е издадена първата пластмасова карта – кредитната карта American Express, като още в началото е имало дълъг списък с желаещи да я получат, но броят карти е бил ограничен.

През 1960 г. Франк Пари, инженер в IBM, създава първата пластмасова карта с магнитна лента, за да служи като пропуск и лична карта за служителите на ЦРУ, но се оказва идеална за I финансовата индустрия. Истинският изобретател всъщност е съпругата му, която използва ютията си за залепване на магнитната лента към пластмасата.

През 1966 г. група банкери в САЩ създават Interbank Card Association. Първата кредитна карта, която асоциацията издава, е MasterCharge. По-късно, през 1979 г., картата се превръща в MasterCard, а през 1980 г. се лансира и първата глобална дебитна програма – Maestro. И до днес MasterCard е водеща по отношение на качество на технологиите и иновативност.

През 1970 г. е създадено сдружение на всички банки в САЩ, което издава карта BankAmericard. То се преименува на Visa през 1976 г., a Visa Electron е брандът, който Visa налага най-вече за дебитни програми.

В момента MasterCard и Visa са двете най-популярни международни картови организации и Райфайзенбанк (България) ЕАД издава дебитни и кредитни карти за граждани и фирми от двете марки. По света до момента са издадени над 1.7 млрд. карти с марката MasterCard и около 2 млрд. карти Visa.

в Любопитно

Препоръчваме още